Poate mintea ta să creeze simptome? Efectele fizice ale îngrijorării

Vă petreceți serile căutându-l pe Dr. Google? Acordați atenție la orice senzație corporală pe care o aveți și preziceți imediat că este ceva rău?

Poate că ați început chiar “să vă faceți griji cu privire la îngrijorare”, ceea ce face doar să vă agraveze anxietatea.

Trăind printr-o pandemie, este normal să ne simțim mai anxioși decât de obicei. De fapt, într-un sens, anxietatea noastră poate juca un rol protector în această situație. La urma urmei, anxietatea noastră ne determină să menținem distanța socială, să ne spălăm pe mâini, să purtăm mască, și să ne păstrăm în siguranță.

Dar uneori poate merge prea departe. Deși este bine și sănătos să fim precauți, obsesia nu duce nicăieri. Iar aceasta din urmă este un indicator al faptului că există ceva mai mult în acest joc.

Ce este anxietatea pentru sănătate?

Anxietatea legată de sănătate poate fi urmată de o teamă excesivă de a avea sau de a contracta o boală. Una dintre simptomele care trebuie luate în considerare sunt:

  • Trăiți cu o frică aproape constantă că nu va merge ceva;
  • Vă descoperiți căutând pe internet confirmarea că sunteți bolnav;
  • Când citiți despre o boală, începeți imediat să vă faceți griji că s-ar putea să o aveți;
  • Îngrijorările dvs. de sănătate au început să interfereze cu calitatea vieții.

Deci, mintea ta creează simptome?

Într-un sens, da, dar aceasta nu este povestea completă ….Dacă aveți anxietate de sănătate, simptomele dvs. provin probabil din minte, dar sunt foarte reale.

Acest lucru se datorează faptului că anxietatea ne afectează atât mintea, cât și corpul -cu efecte pe termen scurt și lung.

Mulți dintre noi suntem familiarizați cu simptomele mentale și emoționale ale anxietății, dar suntem mai puțin conștienți că există și efecte secundare fizice.

Când suntem anxioși, se activează ceva în creier “ sistemul nervos simpatic “. Acesta este partea sistemului nostru nervos care este asociată cu amenințarea, declanșând un răspuns automat “ de luptă sau fugă” al corpului la pericol. Singurul scop este să ne ajute să rămânem în viață atunci când percepem pericolul. După cum sugerează și numele, ne pregătește fie “ să luptăm” pentru supraviețuirea noastră, fie să “ fugim”.

Când suntem în luptă sau fugă, corpul este inundat de hormoni de stres: cortizol și adrenalină. Inima noastră bate mai repede pentru a ne trimite mai mult sânge în mușchi …Pupilele noastre se dilată astfel încât să putem vedea mai bine …Alături de o gamă întreagă de modificări fizice.

În vremurile noastre trecute când eram vânători, când încercam să fugim de acel tigru cu dinți de sabie care se ascundea în tufișuri, acest răspuns era “ un salvator de viață”. Cu toate acestea, când vine vorba de anxietățile noastre mai moderne, de zi cu zi, acest răspuns ne ajută mai puțin.

Dacă trăim cu o tulburare de anxietate, corpul nostru se află aproape constant în această stare- este ceva pentru care el nu este conceput. Și lucrurile pot evolua într-o direcție greșită destul de repede.

Deci, este mai puțin despre mintea care creează simptome. Simptomele sunt probabil reale și nu sunt doar rezultatul bolii cărora le atribuiți, acestea sunt un simptom al anxietății tale.

Să analizăm mai atent unele dintre simptomele fizice ale anxietății :

Senzația de “ în afara corpului”, amețeală sau leșin

“ Luptă sau fugi” fac ca respirația noastră să devină rapidă și superficială . Cu alte cuvinte, începem să “ hiperventilăm” . Hiperventilația permite plămânilor să preia mai mult oxigen, pregătindu-ne să scăpăm de pericolul fizic. Dar unele dintre efectele secundare este că poate ajunge să ne facă să ne simțim amețiți, furnicați și leșinați.

Ne slăbește imunitatea

Anxietatea prelungită poate duce la inflamații în organism, slăbind sistemul nostru imunitar. Acest lucru ne face mai vulnerabili la răceli, gripă și alte tipuri de infecție.

Probleme de burtă

Când suntem în “ luptă sau fugi”, corpul nostru pune capăt proceselor pe care le consideră “ neesențiale”. Unul dintre acestea este sistemul nostru digestiv. Aceasta înseamnă că anxietatea prelungită poate duce la simptome asemănătoare cu constipația, diaree și intoleranțe alimentare. De asemenea, putem simți greață.

Dureri ciudate

În luptă sau fugă, fluxul nostru de sânge este trimis către cei mai mari muschi, pregătindu-ne pentru acțiune. Acest lucru poate provoca dureri ciudate, dureri și zvâcniri în corp, pot fi ușor confundate cu altceva.

Palpitații ale inimii/ și chiar uneori dureri în piept

Nivelurile ridicate de adrenalină pot duce la palpitații ale inimii sau senzația de durere în piept.

Erupții cutanate, mâncărime și modificări ale pielii

Nivelurile crescute de hormoni ai stresului din corp pot duce la inflamații în organism, care pot agrava problemele preexistente ale pielii și condiții precum psoriazisul, eczema și acneea.

Ce trebuie făcut atunci când simptomele de anxietate pentru sănătate par atât de reale?

Simptomele anxioase pentru sănătate par reale pentru că sunt reale. Deci, în primul rând, este important să subliniem că doar pentru că durerea ta este cauzată de anxietate-mai degrabă decât ceva fizic – nu o face mai puțin valabilă. Mintea și corpul nostru este una și aceeași. Distresul și strâmtorarea ta sunt reale, nu sunt o invenție. Devenim atât de hipersensibili la modificările și senzațiile minore din corp, încât ne găsim sărind direct la cel mai rău caz posibil. Cu cât ne îngrijorăm mai mult, cu atât simptomele fizice se agravează.

Devenim atât de convinși că suntem bolnavi, încât ajungem să căutăm ajutorul greșit. Și astfel intrăm într-un cerc vicios în care ciclul continuă…

Terapia Cognitiv-Comportamentală (CBT)-cum poate ajuta?

Anxietatea legată de sănătate este foarte tratabilă. Nu este ceva cu care să trăiești și nici nu este ceva peste care trebuie să “ treci”.

Anxietatea asupra sănătății vine adesea alături de alte probleme de sănătate mintală cum ar fi: anxietatea, depresia, stres post traumatic, astfel încât tratamentul corect este esențial.

Terapia cognitiv-comportamentală vă poate ajuta să vă eliberați de ciclul negativ care vă menține anxietatea. De foarte multe ori acest lucru înseamnă să te uiți la gânduri și credințe distorsionate pe care le ai în jurul sănătății tale și să reduci mecanismele inutile de coping care îți agravează anxietatea.

Fără îndoială, corpul noastru deține o înțelepciune înnăscută . Dar, în loc să deveniți obsedați, veți învăța să folosiți replicile sale ca pe un ghid subtil pentru creearea vieții dorite.

Pe curând,

Psiholog Rodica Tomoiagă

Leave a Reply