De ce să merg la psiholog?

S-au dus de mult zilele în care oamenii au simțit nevoia să ascundă faptul că merg la terapie ( deși, bineînțeles, încă mai poți face acest lucru, dacă preferi așa).

Cu toate acestea, în ciuda prejudecăților ( stigmei) în jurul psihoterapiei, care s-a transmis oamenilor din trecut, tot mai mulți oameni apelează la psiholog. Realitatea este că nu există un timp “ potrivit” pentru a începe psihoterapia. Ajungi la psiholog când simți că nu mai poți continua așa, că ai ajuns într-un impas emoțional, că nu mai găsești soluții, ca nu mai găsești ieșirea!

Psihoterapia oferă un spațiu sigur pentru a ne cunoaște mai bine pe noi înșine, pentru a dezlega rănile și dezamăgirile din trecut care au un impact negativ asupra alegerilor pe care le facem astăzi.

Iată câteva motive pentru care oamenii ajung la psiholog:

1. Pentru ajutor cu o problemă specifică de sănătate mintală ( depresie, anxietate, tulburare de personalitate etc.)

Indiferent dacă știți că suferiți de o anumită problemă de sănătate mintală sau simțiți că se “ întâmplă ceva cu voi”, psihoterapia vă poate oferi instrumentele potrivite pentru a gestiona mai bine simptomele pe care le aveți și a putea ajunge la rădăcina problemei.

Uneori poate fi vorba despre un eveniment stresant sau o acumulare de eveneminte cu emoții neexprimate, alteori poate fi greu de identificat de unde a început totul . A afla cauza problemei poate fi primul pas spre vindecare și recuperarea adevărată.

2. Dificultăți de relaționare

Fie că întâmpinați dificultăți în relaționarea cu copiii, cu șoțul, cu familia sau cu prietenii și aveți sentimentul că sunteți captiv în aceleași tipare de relații toxice în care de nenumărate ori ați simțit că nu primiți sprijinul de care aveți nevoie de la oamenii din jur, psihoterapia vă poate ajuta.

Capacitate de a ne conecta cu ceilalți și de a forma relații sănătoase este vitală pentru bunăstarea noastră emoțională și mentală . Dacă avem probleme în relațiile noastre, este posibil să întâmpinăm dificultăți și în celelalte aspecte ale vieții noastre.

În terapie vei obține o mai bună înțelegere a modului în care experiențele din copilăria dvs., ar putea avea impact asupra modului în care formați relații astăzi, astfel încât să puteți lucra treptat pentru a forma conexiuni mai sănătoase cu oamenii din jurul vostru și a înlocui și “ dezvăța” obiceiurile nesănătoase.

3. Pentru că simți “ un gol interior” și viața ta pare lipsită de sens

Mulți oameni vin la terapie pentru că se simt pierduți sau “ goi”. Poate că nu au realizat o parte din lucrurile pe care și le-au dorit, dar pun la îndoiala tot ce s-a întâmplat în viața lor. Nu este niciodată prea târziu să schimbi cursul vieții. În terapie, puteți desoperi lucrurile care contează cu adevărat pentru dvs. pentru a reconstrui o viața plină de sens și scop.

4. Pentru un punct de vedere obiectiv

Împărtășirea gândurilor și sentimentelor noastre cu prietenii apropiați și familia este cu adevărat importantă, dar este complet diferită de a lucra cu un psihoterapeut. Cu un prieten împărtășești problema unul cu celălalt, în timp ce relația terapeutică se concentrează asupra ta- și numai pe tine.

Psihologii petrec ani de zile în formare pentru a înțelege condiția umană, asta înseamnă că sunt capabili să abordeze orice zonă care vă împiedică și să creeze pași tangibili pentru schimbare.

5. Dificultăți de somn sau senzația de oboseală

S-ar putea să nu fie primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la terapie, dar somnul și sănătatea mintală sunt strâns legate între ele. Dacă vă simțiți obosiți sau vă chinuiți să dormiți toată noaptea, problemele legate de somn sunt un motiv bun pentru a deschide ușa psihologului.

6. Sprijin atunci când treci printr-un evenimentstresant/schimbare mare în viața ta

Fie că este vorba de divorț, mutarea într-un loc nou, o schimbare în carieră …. A face față schimbărilor de viață se poate simți copleșitor. Psihoterapia este un loc minunat pentru a vorbi despre opțiunile dvs., și pentru a naviga în schimbare cu sprijinul unui profesionist.

7. Pierderea unei persoane dragi

Trăim într-o societate în care moartea este un subiect tabu care poate lăsa oamenii să se simtă foarte izolați atunci când pierd pe cineva important pentru ei. În timp ce durerea este un proces uman complet sănătos și normal, uneori procesul durerii poate dura puțin mai mult și avem nevoie de sprijin pe parcurs.

S-ar putea să existe lucruri pe care nu doriți să le împărtășiți oamenilor din jurul vostru sau pentru care vă faceți griji că ați putea fi judecat/ă. Psihoterapia oferă un spațiu pentru a vă împărtăși durerea și pentru a vă valida sentimentele.

8. Să te simți mai încrezător

Stima de sine scăzută provine în mod normal din copilărie și poate avea un impact negativ asupra vieții tale. Psihoterapia este un loc minunat pentru a-ți construi încrederea și a lucra la experiențele nerezolvate din copilărie.

9. Pentru a deveni cea mai bună versiune a ta.

După cum a spus Socrate, “ viața neexaminată nu merită trăită” . Dacă nu ne luăm timp pentru a ne cunoaște pe noi înșine, punctele noastre forte și vulnerabilitățile, cum vom ști vreodată cine suntem și cum am ajuns așa? Conștiința de sine este cel mai mare cadou pe care ni-l putem oferi atât nouă, cât și oamenilor din jurul nostru.

Psihoterapia nu numai că vă va ajuta cu orice eveniment/situație dificilă prin care treceți în prezent, dar vă va lăsa și mai bine echipati pentru a face față la ceea ce se va întâmpla în viitor.

Cu adevărat, s-ar putea să-ți schimbe viața.

Pe curând,

Psiholog Rodica Tomoiaga

Leave a Reply