Anxietatea la copii

Anxietatea este prezentă în viața copiilor în mod natural și firesc, alături de frică și tristețe. Anxietatea la copil poate să apară ca urmare a unui mod de relaționare încărcat de anxietate în interacțiunea mamă-copil , incapacitatea mamei de a-și liniști copilul, propria anxietate a mamei, care se oglindește pe fața ei și pe care copilul o poate percepe astfel.

O altă cauză posibilă este reacția părinților care fac din orice o dramă, care nu lasă copii să experimenteze, cărora le este frică de animale, microbi, răceli, murdărie etc., părinții care pun prea mare presiune pe copii, așteptându-se să exceleze în toate.

Simptome de anxietate la copii

 • Teama excesivă și persistentă în legătură cu pierderea sau posibila vătămare a persoanelor de care este atașat ( mama, tata, bunici etc.)
 • Opoziție sau refuz persistent de a merge la școală sau în alte locuri din cauza fricii de separare.
 • Teama sau opoziție excesivă de a rămâne singur acasă.
 • Opoziție sau refuz de a merge la culcare, fără să fie alături de o persoană de atașament major.
 • Coșmaruri repetate implicând teama separării.

Practic, copilul își face griji în legătură cu o serie de evenimente sau activități :

 • Dacă nu e suficient de bun la școală/ la sport/la vioară?
 • Dacă familia va rămâne fără bani?
 • Dacă se va îmbolnăvi?
 • Dacă lumea nu va mai fi la fel după pandemie?

Copii care prezintă un nivel ridicat de anxietate sunt foarte preocupați de performanța școlară, de cum arată, de cum sunt priviți de ceilalți și vor să aibă cele mai bune note și sunt foarte atenți și grijulii spre a le atinge. Adesea se transformă în adolescenți perfecționiști ( care nu au voie să greșească). Toate aceste manifestări pot fi însoțite de iritabilitate și dificultăți de concentrare a atenției . Observarea acestor comportamente de către părinți se face în jurul vârstei de 6-8 ani.

Anxietatea este un mecanism biologic de avertizare cu sentimente intense de frică care ne pregătește pentru acțiune. Ar trebui să fie diferită față de răspunsul normal la frică.

Tulburările de anxietate sunt una dintre cele mai frecvente tulburări la copii și adolescenți, dar ele rămân nediagnosticate sau netratate. Înțelegerea tipului de anxietate este primul lucru pe care părinții îl pot face pentru a-și ajuta copilul. Dezvoltarea tulburărilor de anxietate la copii implică interacțiunea între factori ereditari, cognitivi , neurobiologici, sociali și de mediu.

O tulburare de anxietate este o îngrijorare persistentă, irațională și copleșitoare care interferează cu viața de zi cu zi. Aceasta poate fi un adevărat obstacol în casa copilului și în viața școlară.

Cauze ale apariției anxietății la copil :

 • Cauze genetice- tulburări anxioase cu caracter familial;
 • Cauze psihologice-interacțiunea mamă-copil;
 • Cauze neurobiologice – căile neuronale ;
 • Alte cauze- bolile cardiovasculare, afecțiunile respiratorii, astm bronșic, tulburări endocrine , tulburări neurologice etc.

Majoritatea tulburărilor anxioase la copil pot lua forma atacului de panică . Sugarul de 8 luni care este luat brusc din brațele mamei poate prezenta neliniște și o spaimă puternică, stare care poate atinge o intensitate vecină cu atacul de panică.

Școlarul mic, obligat să intre în clasă sau să participe la orele online încărcate de o atmosferă stresantă poate avea o amplificare treptată a anxietății până la forma unui atac de panică .

Tipuri de tulburări de anxietate la copii

Există diferite tipuri de anxietate la copii: tulburare de anxietate generalizată, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburare de anxietate de separare, tulburare de anxietate socială și fobii.

Un copil cu tulburare de anxietate generalizată se va îngrijora excesiv în legătură cu o varietate de lucruri , se va strădui să devină perfecționist și va căuta aprobare constantă.

Tulburarea obsesiv compulsivă se poate manifesta la un copil prin gânduri nedorite și intruzive ( obsesii) și se poate simți obligat să aibă anumite ritualuri ( compulsii) , de exemplu : se spală prea des pe mâini pentru a reduce anxietatea.

Copii care au sentimente de anxietate de separare suferă atunci când sunt separați de părinți și refuză în mod constant să meargă la școală sau să aibă propriul dormitor .

Un copil cu anxietate socială are frică intensă de situațiile și activitățile sociale ( de grup) și poate avea probleme cu performanța școlară.

Fobiile la copii se manifestă printr-o frică intensă și irațională față de străini, înălțimi, zbor, întuneric, animale, sânge , insecte sau de a rămâne singur acasă. Copiii pot începe adesea să se teamă de un obiect sau situație după ce au avut un eveniment traumatic , cum ar fi o mușcătură de câine sau un accident de mașină.

Anxietatea poate fi gestionată cu succes, iar părinții joacă un rol cheie în a-și ajuta copiii să gestioneze sentimentele intense de frică.

Sfaturi pentru părinți

 • Acordați atenție sentimentelor copiilor dumneavoastră ;
 • Nu încurajați copilul să reprime sentimentele lor anxioase, lăsați-l să și le exprime într-un mod adecvat ;
 • Nu intra în panică . Rămâi calm și logic;
 • Recompensați realizările copilului dumneavoastră.
 • Încurajați copilul să participe la activități care îl calmează.
 • Cereți sfatul unui specialist, dacă este necesar .

Pe curând,

Psiholog Rodica Tomoiagă

Leave a Reply