Anxietatea asociată cu Personalitatea Dependentă

Persoanele dependente sunt extrem de vulnerabile pentru a dezvolta tulburări anxioase, mai ales atac de panică și agorafobie, a descris în lucrările sale ( Millon et all., 2004). Cei care dezvoltă anxietate generalizată se confruntă cu griji persistente . Cele mai multe dintre preocupările lor sunt legate de posibilitatea de a fi abandonați sau de a fi incapabili să facă față situației sau chiar să supraviețuiască.

Strategii comportamentale tipice: evitarea luării de decizii și tendința de a le delega, lipsa inițiativei, căutarea contextelor care le oferă siguranță, evitarea rezolvării de probleme în mod independent, încrederea excesivă în ceilalți, încercarea de a-i mulțumi pe ceilalți, atitudine ascultătoare și submisivă .

Pentru multe persoane dependente, anticiparea abandonului sau neputinței poate deveni atât de reală încât sunt brusc copleșite de gânduri catastrofice, rezultând un atac de panică complet. Comportamentul dependent poate fi văzut ca “ agățat “ de ceilalți, deoarece persoana se teme că nu își poate trăi viața fără ajutorul altora. În cazul în care amenințările privind siguranța lor sunt focalizate pe anumite aspecte, persoanele dependente pot dezvolta fobii specifice.

Persoanele cu personalitate dependentă arată o tendință spre prudență și frică încă din copilărie. În familiile lor, există o rată mare de tulburări de anxietate generalizată și fobii, precum și personalitate evitantă.

Psihologia cognitivă privește dependența ca rezultat al modului în care oamenii gândesc despre ei înșiși și despre ceilalți. Persoanele care au trăsături de dependență cred despre ele că sunt neputincioase , dar ceilalți sunt puternici și eficienți. Părinții pot oferi un model pentru acest tip de gândire, transmițând subtil copiilor că vor fi abandonați și singuri, cu excepția cazului în care se supun. Personalitatea dependentă începe cu un temperament blând și ușor de speriat, care declanșează sentimente de protecție. Părinții excesivi care descurajează independența sau un frate sau o soră agresori întăresc această tendință.

Tulburarea de personalitate dependentă poate fi prezentă dacă există cinci dintre caracteristicile următoare:

1. Persoana are dificultăți în luarea deciziilor zilnice fără sfaturi și asigurări excesive de la alții.

2. Se simte inconfortabil și neajutorat atunci când este singur.

3. Are probleme cu exprimarea dezacordului din cauza fricii de a nu pierde aprobarea sau sprijinul celorlalți.

4. Deleagă responsabilitatea pentru majoritatea aspectelor vieții sale.

5. Rareori inițiază proiecte sau face ceva pe cont propriu din cauza încrederii în sine reduse.

6. Caută urgent o altă relație ori de câte ori pierde o relație strânsă.

7. Este preocupat excesiv de frica de a fi lăsat să aibă grijă de sine.

Cu cât este mai mare numărul de trăsături dependente, cu atât devine mai dificilă recuperarea. Dintr-o perspectivă psihanalitică, prietenul funcționează ca o grijă a mamei protective care consolează neliniștea fobică stârnită de dependența infantilă. (Kleiner& Marshall, 1985)

Leave a Reply