Cunoaște-te pe tine însuți. Rolul conștientizării în Psihoterapie

Conștientizarea de sine este o parte necesară a vindecării. Fără conștientizare, am trăi o viață care perpetuează tipare ce pot acționa împotriva noastră, în diferite moduri:emoțional, relațional, comportamental sau altfel.

Comștientizarea este mereu prezentă

A fi conștient înseamnă a asista. Eul nostru este martor și întodeauna acolo când visăm, în activitățile zilnice, atunci când simțim emoții și în stări de excitare sau de suferință. Suntem constant conștienți, deși concentrarea noastră poate fi neclară și confuză.

Fără conștientizare, nu există conștiință. Deși ești mereu prezent, conștientizarea poate să nu fie prezentă. De exemplu: ne putem plimba în jurul unei mese în timp ce ne mutăm dintr-o cameră în alta. Dar lăsăm conștientizarea noastră a mesei să se retragă din conștiință fără a stoca amintiri care sunt ușor recuperate. Codificarea memoriei depinde în mare parte de intensitatea experienței, precum și dacă această intensitate este influențată de forța unei percepții senzoriale sau de un răspuns emoțional.

În psihoterapie, instruim conștientizarea experienței noastre trăite pentru a ne realiza speranțele și obiectivele astfel încât să trăim o viață mai bună. Fiecare formă de psihoterapie are metode de conștientizare.

Psihoterapiile actuale folosesc practici de conștientizare sub diferite nume :

Tehnici de atenție sporită –cum ar fi concentrarea asupra respirației . Aceste tehnici îi ajută pe oameni să acționeze mai mult în concordanță cu valorile lor în loc să adopte comportamente de evadare și evitare care înrăutățesc mai mult problemele.

Abordarea jurnalului – este o tehnică esențială în terapiile cognitive, cum ar fi CBT ( Aron T.Beck) , unde clienții completează întegistrări automate de gândire, notează răspunsurile interioare la situații. Ei sunt apoi instruiți să contracareze ipotezele obișnuite, reducând anxietatea și depresia generate de așteptările nerealiste și fără speranță.

Metodele cognitiv-comportamentale sunt deosebit de utile pentru persoanele care sunt ușor copleșite de frică și alte emoții puternice care au acțiuni dăunătoare pentru a scăpa de astfel de sentimente.

Terapia comportamentală dialectică

Această formă de terapie începe prin abordarea celor mai urgente probleme, cum ar fi comportamentele autodistructive, înainte de a participa la vindecarea pe termen lung. ( Linehan, 1987)

Conștientizarea de sine este începutul unui proces de vindecare. Cu auto-observarea, desoperim discrepanța dintre Eul nostru ideal și viața pe care o trăim. Acest lucru ne provoacă să dezvoltăm capacitatea de a rămâne conștienți în ciuda emoțiilor puternice, astfel încât să putem răspunde în moduri care să promoveze mai bine bunăstarea, integritatea personală și șansele de supraviețuire.

Leave a Reply