Ce se întâmplă când ai un părinte detașat emoțional?

Din copilărie ne agățăm de confort, experiență comună, râsete și semne că, totuși, contăm pentru oamenii din jurul nostru. Trecem prin viață căutând, dorind, sperând să găsim dragoste.
Cunoaște-ți un părinte detașat emoțional ?
Există adesea un deficit la părinții care nu pot satisface nevoile emoționale și psihologice ale copilului lor.Care este motivul pentru care o persoană este atât de indisponibilă din punct de vedere emoțional?

Este  vorba despre o boală mintală, o tulburare de personalitate sau altceva, cum ar fi un loc de muncă solicitant, un obiectiv legat de carieră sau un efort educațional?

Oricare ar fi răspunsul, a avea un părinte/ îngrijitor/ tutore indisponibil sau detașat emoțional poate duce la o călătorie pe tot parcursul vieții cu relații instabile sau eșuate, nevoi emoționale, goliciune interioară, confuzie de identitate, atașament slab față de ceilalți și  stimă de sine scăzută .

Cercetările au identificat importanța ca toți sugarii  și copiii în curs de dezvoltare să aibă un atașament adecvat, cald și iubitor față de figura mamei în anii de dezvoltare. Fără o figură părintească adecvată , caldă și iubitoare, copiii vor dezvolta multiple dificultăți de personalitate, emoționale și psihologice.
Pentru mai mulți dintre clienții mei, absența unei figuri parentale iubitoare a dus la o creștere a simptomelor psihiatrice, dificultăți școlare și academice, frica de abandon și multe alte provocări.
În acest articol voi relata unele dintre efectele secundare sau consecințele emoționale și psihologice datoriță creșterii unui copil de un  părinte lipsit de emoție.
Din păcate, acești copii se transformă în adolescenți și adulți nevoiași din punct de vedere emoțional care tânjesc după dragoste, securitate și afecțiunea pe care nu au primit-o niciodată. Drept urmare, atunci când devin părinți se transformă în una dintre variante: respingători, îndepărtați emoțional, imaturi, narcisiști sau motivați să reușască în viață.  Părintele menține tipare negative de comportament din cauza lipsei de conștientizare de sine, afectând adesea copilul în mai multe moduri , în timp ce copilul se scufundă tot mai mult în disperare.
Simptomele adesea reprezentative pentru adulții care sunt imaturi emoțional și detașați includ: rigiditate, incapacitatea de a fi flexibili atunci când este necesar, toleranță scăzută la stres, instabilitate emoțională cu agresivitate ,izbucniri de furie caracterizate prin amenințări, gesturi suicidare, comportamente de auto-vătămare, limite slabe, relații cu parteneri multipli sau prieteni care crează mai multe probleme decât pace.

Unele dintre consecințele în perioada adultă includ :

1. Afectarea relațiilor în perioada adultă.

Credeți sau nu, copilăria noastră afectează relațiile noastre și modul în care interacționăm cu ceilalți mai târziu în viață. Dacă am fost iubiți și îngrijiți în mod adecvat, cel mai probabil vom prezenta aceleași trăsături ca adulți. În situația în care am fost abuzați sau neglijați, cel mai probabil vom dezvolta caracteristici pentru a ne proteja ca adulți, cum ar fi apărarea sau protecția excesivă. O mare parte din copii deveniți adulți  care se enervează sau se luptă cu relațiile pe termen lung, ceea ce duce la o serie de relații pe termen scurt și instabile.
Trebuie să menționez că nu toți copiii care au avut un părinte detașat emoțional se vor transforma într-un adult cu probleme, dar este un factor de risc. Fiecare situație este diferită și variabilele din viața copiilor cu părinți detașați emoțional sunt, de asemenea, diferite.

2. Probleme de atașament și dragoste. 
Când nu ați experimentat dragostea, afecțiunea și protecția unui adult iubitor, este mai probabil să dezvoltați mijloace de apărare sau mecanisme de protecție care să vă țină separat de alte persoane într-un fel. Din păcate, mecanismele de apărare și protecție pot împiedica o persoană să se angajeze corespunzător în terapie sau să aibă încredere că poate fi fericit și se poate simți în siguranță în relațiile sale.

3. Trăsături de personalitate borderline sau narcisistă 

Stările de instabilitate  emoțională  caracteristice adesea BPD pot ducea adesea la paranoia, blamare și agresiune fizică sau verbală. Comportamentele egocentrice, prea încrezătoare și arogante ale NPD pot face copiii în curs de dezvoltare să se simtă înstrăinați  emoțional de acel părinte. Fără tratament, terapie adecvată, aceste două tulburări pot destabiliza familia și multe relații.

4. Egoismul

Am considerat adesea egoismul ca un deficit de personalitate, deoarece este o caracteristică care nu este admisibilă. A nu putea împărtăși cu ceilalți poate duce la o incapacitate de conectare  emoțională și la menținerea unui comportament imatur.

5. Abuzul de substanțe/ Dependența 

Pentru a face față durerii și tristeții, mulți oameni apelează la substanțe care îi “ îndepărtează” sau “ potolesc” durerea. Din păcate, consumul recreativ de alcool sau droguri devine o obișnuință și nevoia de auto-medicație devine o dependență. Odată ce se crează o dependență, viața utilizatorului devine mai complicată, deoarece relațiile, angajarea și alte domenii ale vieții nu mai par importante pentru persoane care abuzează de substanțe.

6. Lipsa identității și a Direcției

O clientă adolescentă mi-a pus odată următoarea întrebare : “ de unde știi ce relație trebuie să ai dacă toate relațiile din viața ta au fost abuzive sau de exploatare într-un fel?”
I-am răspuns subliniind importanța de a avea o bază solidă de morală și identitate. Fără să înțelegeți cine sunteți cu adevărat, este posibil să permiteți unor persoane care au cel mai mic interes față de voi să pătrundă în viața voastră. Când știi cine ești, ce vrei și ce este bine pentru tine, vei știi să selectezi persoanele potrivite pentru tine. Lipsa identității poate duce la o serie de relații instabile și superficiale, de scurtă durată.

7. Pierderea speranței, credinței și bucuriei

Pentru mulți adulți care au fost crescuți de un părinte lipsit de emoție, există și un sentiment profund de pierdere și durere.” Pierderea “ unui părinte care încă trăiește și respiră poate părea o experiență tragică .A privi un părinte în ochi sau a-i auzi vocea și totuși să-l simți atât de departe este dureros. Este ca o tachinare .

Este cu adevărat trist faptul că viața unui copil poate fi afectată de instabilitatea emoțională și psihologică a unui părinte. O mulțime de cercetări confirmă nevoia unor experiențe adecvate în timpul dezvoltării timpurii ale copilului și a faptului că este benefic să ai un părinte/ îngrijitor cald și empatic pentru a-ți dezvolta abilități de a fi disponibil emoțional, de a avea capacitatea să te poți conecta cu alte persoane, de a înțelege regulile comunicării sociale …etc, necasare mai târziu în viață.

Leave a Reply