Atingerea Rațională a Excelenței

Antrenamentul mental este un set de convingeri care ghidează acțiunea unei persoane, iar acesta a fost dezvoltat special pentru sportivi.

Jocurile Olimpice au fost amânate, multe sezoane sportive s-au încheiat mai devreme, iar sportivii din întreaga tară și din lume se află într-o situație confuză și fără precedent. Toate aceste lucruri au un efect incontrolabil și înfricoșător.

Mulți oameni apreciază ceea ce sportivii au sacrificat în căutarea excelenței, în numele divertismentului și a avansării potențialului uman. Știm că sportivii întruchipează cel mai virtuos dintre idealurile umane-preluând voluntar necunoscutul în spiritul competiției umane și purtând povara grea a speranțelor și așteptărilor comunităților lor ( fie ea locală sau națională).

Urmărirea neobosită a obiectivelor poate consuma uneori sportivii și pasiunea lor pentru îmbunătățirea continuă poate duce uneori la efecte negative pentru că sportivii dedică prea mult sportului în detrimentul bunăstării lor. Știm, de asemenea, că, la fel ca noi toți nu sunt perfecți sau invincibili și, prin urmare, recunoaștem că pot suferi la fel de mult ca noi.

În acest moment de incertitudine este posibil ca sportivii să aibă o anumită perspectivă asupra a ceea ce înseamnă să fii sportiv și oportunitatea de a reconfigura viziunea desprea cine sunt și ce vor să devină.

În acest scop am elaborat un program care conține un antrenament mental special conceput pentru sportivi pentru a-i ajuta să treacă mai bine peste aceste vremuri dificile pe care cu toții le simțim.

Antrenamentul mental este un set de convingeri care ghidează comportamentul unui sportiv . Am observat că sportivii se confruntă cu adversități constante și că evenimentele actuale nu sunt deloc ușoare pentru ei. Plecând de la premiza că aceste strategii rezonează cu sportivii și le oferă posibilitatea de a dezvolta abilități echilibrate, raționale și utile în abordarea sportului lor vor avea efect și asupra bunăstării lor.

Unele dintre aspectele antrenamentului mental ar putea fi contrare gândirii sportivilor și al rutinelor învățate, acest lucru este în regulă.

Conținutul acestui antrenament mental este în concordanță cu multe dovezi bazate pe cercetările recente din domeniul Psihologiei Sportului. Nu este o” gândire pozitivă” și nici “ o lovitură din spate” ci un punct de vedere psihologic asupra unor realități ale ființei umane care reflectă raționalitate, logică și echilibru.

Ca și în cazul multor lucruri cu care sunt echipați sportivii, aceștia pot selecta acele părți care funcționează pentru ei și se pot concentra asupra lor pe măsură ce se îndreaptă spre viitor.

Iată câteva declarații raționale care fac parte din antrenamentul mental, scrise la persoana întâi, pentru a ajuta sportivii să le interiorizeze mai bine conținutul, dacă aceasta este dorința lor :

CREDINȚE RAȚIONALE

Ca sportiv și om, am multe dorințe sau “dorințe”. Unele dintre aceste dorințe sunt foarte puternice, deoarece îmi dau puterea să fiu cel mai bun sportiv. Totuși, recunosc că, oricât de puternice ar fi dorințele mele, aceasta nu înseamnă că “ trebuie” să îndeplinesc toate dorințele .

S-ar putea să vreau să am succes, să performez în mod constant, să fac parte din echipă, să -mi dezvolt abilitățile în continuare, dar știu că aceste dorințe nu “ trebuie” îndeplinite.

Accept din când în când ca aceste dorințe nu pot fi îndeplinite, este normal și firesc să fiu supărat și dezamagit atunci când dorințele mele nu sunt îndeplinite, deoarece acest lucru arată că îmi pasă de sportul meu și de realizările mele în cadrul acestuia. Sentimentele mele de supărare sunt normale și mă pot motiva să lucrez din greu la dorințele mele, știind foarte bine că a avea așteptări ca toate dorințele să fie îndeplinite este rigid, fără sens și fără rezultat.

Este rău să nu reușesc, să nu performez constant, să nu fiu în echipa mea, dar știu că nimic din toate acestea nu este cu adevărat îngrozitor. Mai mult, dacă nu mi se oferă oportunități, acest lucru nu este cu siguranță sfârșitul lumii.

În cele din urmă, pot tolera situațiile dificile în care ne aflăm datorită forței pe care o am. Cu toate acestea, doar pentru că pot tolera adversitatea, nu înseamnă că o voi tolera.

Sunt capabil să disting între comportamentul meu sportiv și “eu “ ca ființă umană totală. Merit tot cei mai bun, nu pentru că mă pricep la sport, ci pentru că sunt un om, la fel ca toți ceilalți oameni.

Uneori reușesc, alteori eșuez și acest lucru este în regulă. Aceste sentimente mă pot motiva să lucrez asupra unor aspecte din mine care mă împiedică să ajung acolo pe podium.

Indiferent de cât de rele sunt lucrurile, îmi dau seama că sportul și viața sunt un amestec de evenimente bune și rele , dar evenimentele rele mă testează și îmi oferă oportunități valoroase de a crește ca persoană……

Antrenament mental adaptat din : Turner, M.J (2016) -Propunerea unor credințe raționale de reziliență pentru sportivi –Journal of Sport Psychology in Action

Leave a Reply