Relaxarea

iStock

Relaxarea este o stare de tensiune scăzută în minte și corp. Oamenii folosesc frecvent proceduri specifice numite tehnici de relaxare, pentru a deveni mai relaxați.

Ce este relaxarea?

Tensiunea este o stare de rigiditate fizică a corpului care poate provoca durere sau chiar reacții emoționale precum anxietatea. Relaxarea fizică își propune să anuleze această tensiune și să relaxeze progresiv mușchii și grupurile musculare. Relaxarea psihologică apare atunci când mintea este relativ liberă de stres și distragerea atenției.

Oamenii pot avea în continuare stres în viața lor sau sarcini de îndeplinit, dar atunci când sunt relaxați psihologic, stresul și tensiunea nu mai captează atenția minții.

Relaxarea psihologică are ca efect relaxarea fizică, pentru că persoanele aflate sub stres suferă frecvent de dureri fizice și tensiune musculară.

Depresia, anxietatea, stresul extrem cum ar fi: șomajul, dieta, consumul de alcool sau droguri, pot afecta starea de relaxare a unei persoane.

Iată câteva tehnici eficiente de relaxare :

Există o mare varietate de tehnici de relaxare, iar unii oameni caută ajutor în acest sens de la psihologi pentru a învăța cun să se relaxeze.

Aromaterapia

Această abordare de relaxare implică utilizarea uleiurilor esențiale și a parfumurilor naturale pentru a reduce stresul și a induce un sentiment de calm.

Cercetările au arătat că aromaterapia poate fi o metodă eficientă de relaxare, prin folosirea unor uleiuri esențiale ( lavanda, salvia ..etc) care acționează în reducerea stresului.

Respirația

Exercițiile de relaxare care se concentrează pe respirația lentă și profundă ( cunoscută sub denunirea de respirație abdominală) pot ajuta oamenii să se calmeze dacă se confruntă cu anxietate, stres sau panică. S-a demonstrat că respirația abdominală, chiar și atunci când este utilizată singură, reduce sennificativ nivelurile de cortizol ( hormonul stresului) al unei persoane și calmează răspunsurile puternice la stres în momentul prezent.

Exercițiile

Activitatea fizică sub forma de yoga, jogging și o varietate de alte abordări de exerciții fizice au fost arătate într-o gamă largă de studii pentru a îmblânzi stresul și anxietatea.

Chiar și plimbările zilnice, scurte pot ajuta oamenii să se relaxeze.

Meditația individuală

Relaxează-ți mintea și corpul într-un spațiu liniștit. iStock

Există multe tipuri și abordări ale meditației , dar cele mai multe implică utilizarea unui spațiu liniștit și confortabil pentru a permite calmarea minții și a corpului. Studii multiple au arătat că meditația mindfulness este cea mai eficientă în reducerea rapidă a simptomelor de anxietate.

Masajul

Practica masajului se concentrează adesea pe a ajuta fizic oamenii să reducă multe tipuri de tensiune musculară, inclusiv tensiunea cauzată de stres sau anxietate. Un studiu recent a arătat că nivelurile de cortizol sunt mai mici după o oră de masaj.

Medicamentele

Atunci când anxietatea este la un nivel prea mare, medicația poate fi o componentă temporară a tratamentului de sănătate mintală, mai ales dacă este vorba de o tulburare de anxietate. Există multe tipuri de medicamente care reduc anxietatea , este important să discutați cu un specialist pentru a afla care dintre acestea ar putea fi cel mai eficient pentru dumneavoastră.

Muzica

Unii oameni ascultă muzica pe care o găsesc relaxantă pentru a obține un sentiment de calm, pentru a reduce tensiunea sau pentru a alina tristețea. S-a demonstrat că ascultarea muzicii reduce stresul prin sistemul nervos autonom, ceea ce înseamnă că poate fi cea mai eficientă metodă în reducerea stresului atunci când acesta afectează ritmul cardiac, tensiunea arterială și alte răspunsuri fizice care sunt adesea asociate cu anxietatea, transpirația și tremurături.

Relaxarea în terapie

În unele tipuri de psihoterapie, exercițiile de relaxare joacă un rol cheie. Prin relaxare intervenim la nivelul fiziologic pentru a reduce stresul și tensiunea musculară.

Pentru unele tipuri de relaxare este nevoie de instruirea ghidată de la un psiholog autorizat în practicarea intervențiilor psihologice de sănătate mintală care vă poate ajuta să învățați anumite tehnici sau le poate aborda ca “ teme de terapie”.

Antrenamentul autogen

Cunoscut și sub numele de relaxare autogenă, această tehnică implică calmarea minții și a corpului prin folosirea respirației controlate și a meditației focalizate pentru a obține o relaxare profundă și o recuperare după stres. Un stiudiu realizat în 2020 a constatat că antrenamentul autogen a ajutat la reducerea durerilor de cap, hipertensiune, anxietate și probleme de somn.

Biofeedback

Biofeedback-ul folosește senzori electrici pentru a ajuta oamenii să înțeleagă răspunsul corpului lor la diferite gânduri. Poate ajuta oamenii să conecteze mecanisme eficiente de coping sau gânduri sănătoase, care promovează relaxarea cu tensiune redusă în corpul lor prin echipamente de biofeedback.

Terapia cognitiv -comportamentală (CBT)

Întrucât TCC este adesea utilizată pentru a ajuta oamenii să recunoască și să confrunte tiparele de gânduri nesănătoase și să le înlocuiască cu unele funcționale poate acționa ca o abordare de relaxare și reducerea a anxietații .

Dificultatea de a te relaxa poate duce la probleme grave de sănătate fizică și mentală, inclusiv anxietate, oboseală cronică, tulburări de somn, hipertensiune și multe altele.

Prin practicare tehnicilor de relaxare, veți obține un sentiment de calm profund și o îmbunătățire semnificativă a starii de sănătate .

Leave a Reply