Cum ajută Psihologii Sportivi Antrenorii și Sportivii

Mental Training

Într-o lume plină de presiune, sportivii de la orice nivel se confruntă cu multe obstacole personale care interferează cu realizarea întregului lor potențial. De fiecare dată când concurează, sportivii luptă împotriva unui adversar sau a ceasului. Acestea sunt obstacole externe pe care sportivul încearcă să le depășească. De asemenea, sportivii se pot lupta cu obstacole interne, cum ar fi : gândurile negative, temeri, anxietăți, distragerea atenției, lipsa de încredere sau lipsa motivației. Aceste obstacole interne pot limita performanța lor sportivă .

În procesul de pregătire pentru competiție și în procesul competiției în sine, sportivii se străduiesc să facă două lucruri :să-i învingă pe adversari și să depășească convingerile pe care le au despre ei înșiși. Urmărind aceste două obiective, sportivii au nevoie de ajutor.

Psihologii sportivi oferă sportivilor dar și antrenorilor instrumente puternice pentru a-i ajuta să atingă performanțe de vârf și o creștere personală împlinită. Numeroase tehnici au fost concepute de-a lungul anilor pentru a-i ajuta pe sportivi să depășească limitele psihologice autoimpuse și pentru a contribui la crearea de experiențe sportive care promovează creșterea. Multe dintre aceste tehnici acționează asupra gândurilor, sentimentelor și comportamentelor pe care sportivii le au. Acestea pot avea un efect profund asupra performanței lor sportive.

Efectul gândurilor și al credințelor sportivilor pot fi bine ilustrate printr-o poveste despre ceea ce poate fi numit cel mai mare eveniment sportiv. Au fost multe realizări mari în lumea sportului. Cu toate acestea, există un eveniment sportiv care a avut loc în data de 6 Mai 1954. Ceea ce face ca acest eveniment să fie minunat a fost că a schimbat profund modul în care sportivii se vedeau pe ei înșiși, limitele și posibilitățile lor. Înainte de această dată, oamenii de știință, medicii și publicul în general nu credeau că un om poate alerga o milă( 1,6 km) în mai puțin de patru minute. Datele au fost prezentate pentru a susține credința conform căreia” mila de patru minute” era o barieră naturală care nu putea fi depășită. Un atlet care avea o altă stare de spirit-Roger Bannister -a parcurs 1, 6 km în mai puțin de patru minute în acea zi. Acest lucru a fost important, Bannister realizase imposibilul.

Bannister nu a spulberat doar un record mondial, a spulberat o credință mondială . A deschis o ușă și a demonstrat lumii că imposibilul este posibil, că nu există limite. Realizarea sa a fost un dar pentru lume. Psihologii sportivi ajută la extinderea posibilităților precum și a modului în care sportivii se văd pe ei înșiși.

Poate că cele mai cunoscute tehnici ale psihologiei sportului sunt intervențile psihologice și comportamentale pentru îmbunătățirea performanțelor sportive. Aplicarea strategiilor de îmbunătățire a performanței prin imagini, repetiții mentale, stabilirea obiectivelor și alte tehnici ajută la gestionarea stresului competitiv și la crearea strărilor mentale ideale. Aceste tehnici ajută la dezlănțuirea abilităților fizice -limitate de constrângeri mentale -care permit sportivilor să performeze la maxim.

Aplicațiile mai puțin cunoscute ale psihologiei sportului sunt cele care sunt implicate în relația dintre antrenor și sportiv și celor care se adresează nevoilor psihologice ale antrenorilor și sportivilor. Acestea includ: dinamica în comportamentele de conducere ale antrenorilor, dezvoltarea unui leadership eficient, îmbunătățirea coeziunii echipei și a abilităților de comunicare.

Un alt domeniu puțin cunoscut al psihologiei sportului, în literatura de specialitate dar căreia i se acordă o atenție considerabilă este psihologia accidentării sportive ( Heil, 1993). Studiile în psihologia sportului au identificat de-a lungul anilor factorii psihologici care pot predispune sportivul la accidentare.

Pe curând,

Psiholog Rodica Tomoiagă

Leave a Reply