Cum te motivezi când ești deprimat ?

A spune unei persoane deprimate să se motiveze este ca și cum ai spune unei pietre să danseze. Vei obține același rezultat. Nu pentru că persoanele deprimate nu vor să se motiveze, ci pentru că orice sarcină poate deveni greu de realizat atunci când ești deprimat.

Este imposibilă motivația?

Cu siguranță nu. Trebuie doar să găsești un plan care să funcționeze pentru tine. Există o zicală:” Călătoria de o mie de mile începe cu un singur pas”.

Sunt foarte multe persoane care resping ideea de medicament ca răspuns la problema lor. Dar, pentru cei care se află într-o depresie clinică majoră, viața este un loc întunecat, plin de durere, lipsit de speranță și nesiguranță. Uneori, vina poate fi pusă pe chimia creierului. Neurotransmițătorii nu funcționează corect, iar substanțele chimice ale creierului, cum ar fi: serotonina, norepinefrina și dopamina, de multe ori nu ajung acolo unde ar trebui să meargă. Medicamentele se ocupă de dezechilibrele chimice. O psihoterapie bună merge mână în mână cu medicamentele. Una fără cealaltă reprezintă jumătate de soluție. Dacă vorbești cu un psiholog bine instruit, te vei simți mult mai bine pentru că vorbești cu cineva care știe să te asculte.

Prietenii buni te ascultă, sigur, dar nu renunța la un psiholog bun pentru un prieten. Prietenii bine intenționați sau familia vă pot spune doar să treceți peste asta sau să gândiți pozitiv, dar nu este suficient să înțelegi ce se întâmplă cu tine.

S-ar putea să vă simțiți lipsiți de valoare și prost pentru că vă vine greu să vă dați jos din pat, să vă spălați pe dinți și foarte dificil să realizați sarcini ușoare de zi cu zi. Din păcate, cicatricile groase și urâte ale depresiei nu sunt vizibile în exterior și, atunci când rănile tale nu sunt vizibile, simpatia prietenilor tăi este greu de găsit.

Există o metodă care funcționează foarte bine pentru unii și acționează ca și cum ceva ar fi deja adevărat. De exemplu: în fiecare dimineață când te trezești, nu-ți acorda mult timp să stai în pat. Fă-ți patul. Doar îmbracă-te. Îmbracă-te frumos și fă-o repede. Cu alte cuvinte, acționează ca și când te-ai simți grozav și știi cu siguranță că ieși din casă și te vei simți mai bine . Fie că mergi la muncă, să plimbi câinele, poate chiar la sală sau să te plimbi prin parc. Cel puțin, a te îmbrăca și a arăta decent poate ajuta mult spre a-ți oferi un impuls mental, ceea ce este minunat pentru ameliorarea depresiei.

Potrivit cercetărilor, 20 de minute de soare pe zi vă vor ridica starea de spirit. Chiar dacă nu găsești motivație și nu poți face nimic, nu te învinovăți pentru asta. Fă doar ceea ce poți face și renunță la așteptările majore.

Depresia îți șoptește lucruri rele în legătură cu capacitățile tale. Auzim: “ Nu poți face nimic bine. Uită-te ce viață de mizerie ai.De ce nu ai ajuns mai departe în carieră. Nu poți să-ți îngrijești bine copii…”. Înlocuind în mod conștient cuvintele de pe acestă coloană sonoră cu alte cuvinte pozitive, vom putea să ne schimbăm modul de gândire.

Creierul este capabil să creeze noi căi neuronale. Schimbându-vă modul de gândire pentru o perioadă de timp există șansa să se creeze o nouă cale neuronală. Folosește gânduri pozitive despre tine pentru a crea noi căi neuronale. În schimb, căile vechi, rele, nefolositoare se ofilesc, mor și cad , la fel ca ramurile de pe un copac bătrân. Cu o oarecare hotărâre de a rămâne pe calea pozitivă, creați o coloană sonoră, care este plină de speranță, oferindu-vă mai multă motivație să continuați să mergeți mai departe.

Socializarea este importantă. Stabiliți o întâlnire permanentă cu un prieten sau un membru al familiei cu care să ieșiți. Dacă nu aveți prieteni sau membri ai familiei disponibili, nu folosiți asta ca scuză.

Acordați-vă recompensă pentru progresele realizate, chiar dacă pare neînsemnat. Stabiliți obiective mici. Fă ceea ce poți face și nimic mai mult.

Mulți oameni se luptă cu depresia. Nu ești singur. În depresie, persoana trăiește într-un corp care se luptă să supraviețuiască cu o minte care vrea să moară . Faceți primul pas. Găsiți ceea ce funcționează pentru dumneavoastră și va veni și motivația de a merge înainte. Nu este ușor, dar nici imposibil!

Pe curând,

Psiholog Rodica Tomoiagă

Leave a Reply