Impactul Speranței și al Optimismului în Sport

Aplicarea psihologiei sportului este adesea trecută cu vederea în favoarea unei pregătiri mai familiare a abilităților fizice și a abilităților tehnice ale sportivilor . Intervențiile de psihooigie sportivă sunt percepute prea des ca fiind ultimul apel de ajutor atunci când toate celelalte nu au reușit să genereze succes. Cu toate acestea, psihologia sportului este mai mult decât ridicarea pieselor după o înfrângere și ar trebui considerată un instrument foarte util în toate etapele procesului de pregătire.

Multe cercetări din domeniul psihologiei sportului analizează modul în care mintea noastră poate afecta performanța sportivă. În loc să ne concentrăm pe aspectele negative, cum ar fi: îngrijorarea, pesimismul și frica, acest articol va analiza modul în care psihologia pozitivă, cum ar fi speranța și optimismul, poate avea un impact pozitiv asupra performanței sportive.

Optimismul și speranța pot fi percepute ca mentalitatea pozitivă pe care unii oameni o au sau nu. Synder și Colab (1991) au definit speranța ca pe o construcție cognitivă orientată spre obiective, formată din două componente reciproce: atenție și căi . Când s-a referit la atenție , Synder ( 1991) a explicat-o ca pe o determinare orientată spre obiective, iar fără a o dobândi, este posibil să nu ajungeți la niveluri ridicate de speranță.

Căile, pe de altă parte, sunt rutele potențiale pe care un individ intenționează să le urmeze pentru a-și atinge scopul. Persoanele care sunt pline de speranță, tind să aibă o gândire pozitivă, pași clari pentru a-și atinge obiectivele.

Scheier ( 1985) a definit optimismul ca determinant al diferențierii dintre “ eforturile continue” și “ renunțare și abandon” .

Deși speranța și optimismul pot fi percepute ca un cadru al starii de spirit , de fapt pot ajuta antrenorii și sportivii să prezică și să înțeleagă performanța sportivă. Cei care sunt plini de speranță, au voința și hotărârea de a depăși obstacolele care ar putea bloca calea obiectivului lor individual și se opun “ aruncării prosopului” . Acest lucru se datorează puterii gândirii pozitive și a atenției prin care determinarea și motivația se bazează pe atingerea unui anumit obiectiv. Având în vederea acest lucru, obiectivele , țintele devin mai provocatoare pentru sportivi.

Cei care participă la sporturi de competiție, fie în echipă, fie individual, trebuie să fie motivați pentru a depune eforturi pentru obiectivele pe termen lung și / sau pe termen scurt. A-ți fixa obiective este motivant în mod natural, deoarece este de așteptat să existe o dorință intrinsecă sau un motiv extern care te împinge spre acel obiectiv.

Dacă obiectivul este neclar și irelevant, este puțin probabil să depuneți efort pentru atingerea acelui obiectiv. În plus, având numeroase obiective reflectă caracteristicile indivizilor plini de speranță și de optimism, deoarece oamenii optimiști cred că nu există nimic care să-i împiedice să-și atingă obiectivele. Chiar dacă obiectivele stabilite nu sunt atinse, se crede că oamenii optimiști au “ clemență pentru trecut, apreciere pentru prezent și căutarea de oportunități pentru viitor”. ( Schneider, 2001)

Acest lucru sugerează că, dacă eșuează , poate fi trecut cu vederea și se datorează unor motive externe și temporare, nu explicațiilor personale și permanente. ( Seligman, 1998)

Prin urmare, deoarece individul nu este ținut înapoi de sentimente de frică, vinovăție și negativitate, poate continua să se străduiască spre un scop chiar și atunci când lucrurile devin dificile, mai degrabă decât să renunțe.

În sport, abilitatea de a continua să depui eforturi către un scop final, chiar și atunci când lucrurile se îngreunează, este crucială, deoarece în majoritatea sporturilor marja dintre a câștiga și a pierde este o chestiune de puncte sau goluri care pot fi rapid înscrise sau primite. Cu o mentalitate corectă, de pozitivitate, acele puncte, obiective cruciale de care aveți nevoie pot fi atinse cu ușurință și rapid, atâta timp cât rămâneți plini de speranță și optimism.

Leave a Reply