Ce se află în spatele motivației ?

De ce te ridici din pat dimineața? De ce mănânci, te speli pe dinți , mergi la școală sau la serviciu, sau de ce faci mișcare? Nu trebuie să faceți niciunul dintre aceste lucruri, totuși mulți dintre noi le facem .

De ce?

Motivația este cea care ne determină să facem anumite lucruri care uneori pot fi provocatoare sau plictisitoare.

Care este modelul de bază al motivației?

Motivația ta de a acționa vine din nevoile tale . Trebuie să mâncăm pentru a supraviețui, trebuie să te speli pe dinți pentru a-i menține sănătoși și trebuie să muncești pentru a câștiga bani pentru a putea cumpăra mâncare.

Nevoile pot apărea în diferite forme-unele nevoi sunt mai emoționale , cum ar fi să treci cu bine un examen, iar altele sunt biologice, cum ar fi nevoia de a bea un pahar cu apă atunci când îți este sete.

Nevoile tale se pot schimba pe tot parcursul vieții -gândurile, convingerile, sentimentele, mediul, cultura și relațiile sociale intră în joc atunci când iei anumite decizii. Dacă nevoile tale nu sunt satisfăcute , s-ar putea să simți că ți-ai pierdut scopul sau că îți lipsește ceva din viață.

Când vă simțiți așa puteți încerca să umpleți golul din viața voastră și să vă îndepliniți nevoile.

Care sunt nevoile noastre?

Teoriile motivației se concentrează pe importanța relativă a diferitelor tipuri de nevoi care pot fi încadrate în trei categorii de bază : nevoi fiziologice, nevoi psihologice și nevoi învățate.

1. Nevoile foziologice sunt înnăscute, biologice și trebuie satisfăcute pentru a supraviețui. Câteva exemple de bază ale nevoilor fiziologice sunt lucruri precum: foamea, setea, evitarea durerii, care sunt toate reglementate de sistemele interne ale corpului și sunt sentimente pe care le aveți din ziua în care v-ați născut. O teorie a motivației bazată pe nevoi fiziologice este teoria reducerii impulsurilor, care sugerează că motivația vine din dorința de a reduce tensiunea internă , corpul îți dă un semnal că ceva nu este în regulă și trebuie să acționezi pentru a supraviețui.

De exemplu, îți este foame, deoarece corpul tău eliberează hormoni în anumite momente ale zilei. Mănânci ceva pentru a reduce foamea, care îți restabilește echilibrul în corp. În același mod, atunci când ai dureri de cap, iei medicamente pentru a reduce durerea pe care o simți -corpul tău îți spune că ceva nu este în regulă și trebuie să acționezi pentru a rezolva problema.

2. Nevoile psihologice se bazează pe gândurile, sentimentele, convingerile, așteptările și imaginea de sine. Nevoile psihologice sunt importante pentru sănătatea ta mentală și fericire, dar și pentru a-ți crea echilibru și armonie în minte. O teorie care se concentrează pe nevoile psihologice este teoria disonanței cognitive, care sugerează că atunci când există diferențe semnificative între ceea ce crezi și modul în care acționezi, te simți incomod sau nefericit. Disconfortul vă determină să doriți să vă schimbați comportamentul, astfel încât să vă simțiți mai bine. De exemplu, dacă crezi că necinstea este îngrozitoare și te face să fi o persoană rea , minciuna te-ar face probabil să te simți cu adevărat inconfortabil, anxios și supărat. Te vei simți așa până în momentul în care te vei acționa diferit, într-un mod care este mai consistent cu credințele și gândurile tale -ceea ce înseamnă să spui adevărul . Odată ce vei spune adevărul, te vei simți mai ușurat și anxietatea ta va dispărea.

3. Nevoile învățate sunt nevoi care provin din experiențele tale și sunt puternic influențate de lucrurile care ți s-au întâmplat de-a lungul vieții tale. Înveți să vrei lucruri precum: laudă, bani, succes și plăcere. Nu te naști cu scopul de a deveni CEO sau de a deschide o afacere, înveți să-ți dorești acest lucru. Nevoile învățate au nevoie de stimulente, o teorie sugerează în acest sens că orice experiență legată de o recompensă te va face mai motivat să acționezi. De exemplu, dacă un copil dorește un premiu, va munci din greu și va fi motivat să citească cărți .

Sunt toate nevoile la fel de importante ?

Toată lumea are sentimente diferite cu privire la ce nevoi sunt cele mai importante pentru ei, dar ca psiholog cred că nu poți crește ca persoană până când nu sunt satisfăcute nevoile de bază (cum ar fi cele legate de supraviețuire) . Nevoile de bază, cum ar fi hrana, apa, aerul, și un loc sigur pentru a locui, trebuie îndeplinite înainte de a putea încerca să atingeți alte obiective, cum ar fi să aveți prieteni sau o stimă de sine pozitivă.

Luați în considerare următoarele lucruri

• Când stabiliți și atingeți obiective, vă simțiți mai fericiți și sunteți mai motivați să continuați să stabiliți standarde înalte .

De ce?

Răspunsul este în creierul tău-atunci când atingeți obiectivele, creierul eliberează dopamină, o substanță chimică legată de sentimentele de plăcere.

Unii oameni cred că cheia pentru atingerea unui obiectiv este notarea acestuia!

Când notați un obiectiv, asigurați-vă că este specific, continuați cu pași mici care vă vor ajuta să vă atingeți obiectivul și acordați-vă o perioadă de timp pentru a-l atinge.

De ex., în loc de “ Voi slăbi” scrieți : “Voi slăbi 10 kg în 6 luni alergând 3 km de trei ori pe săptămână “.

Prieteniile pot avea un impact uriaș asupra motivației tale ! Când prietenii tăi sunt extrem de motivați să-și stabilească obiective de carieră sau de sănătate , este mai probabil să faci același lucru și să fii tu însuți un mare succes!

Leave a Reply