7 comportamente toxice pe care nu trebuie să le tolerezi

Sursa: unsplash. com

Atunci când analizăm anumite comportamente ale persoanelor apropiate, aruncăm anumite răspunsuri și etichete: “ Așa este el” sau “ Așa este ea”. Facem asta pentru că, în acest moment, am ales să rămânem într-o relație care ne poate face viața nu tocmai ușoară și lină. În unele cazuri, nu recunoaștem sau excludem de fapt comportamente care nu ar trebui tolerate.

Persoanele cu stiluri de atașament nesigure ale căror nevoi emoționale nu au fost îndeplinite în copilărie fac acest lucru mai des sau mai mult decât persoanele care au fost atașate în siguranță, deoarece sunt mai susceptibile de a tolera un comportament rău, pentru că este un lucru normal pentru acestea.

Cei care s-au obișnuit să fie marginalizați, ignorați, batjocoriți sunt mult mai susceptibili să normalizeze sau să găsească scuze pentru comportamentele rele. Este ca o grămadă de cizme și pantofi de la ușa din față, te obișnuiești atât de tare, încât nu le mai vezi.

Iată câteva comportamente toxice pe care nu este bine să le tolerați :

1. Instrumente de manipulare și putere

Toate aceste comportamente sunt modalități de exercitare a controlului asupra dvs. și sunt semne ale unui dezechilibru în relație precum și indicatori ale motivațiilor celuilalt. Cu toții ar trebui să identificăm comportamentele toxice care nu ar trebui să facă parte din peisajul emoțional al nimănui.

2. Marginalizarea gândurilor și sentimentelor tale

Râzând de tine sau spunându-ți că nu îi pasă de ceea ce crezi că nu este în regulă sau că sentimentele tale nu sunt importante . O altă modalitate de a-ți spune că gândurile tale sunt greșite sau “ ești prea sensibil” ; “ prea emoțional” . Acestea sunt manipulări, pure și simple.

3. Vă critică sau vă denunță

Există o diferență în a te plânge de acțiunea sau inacțiunea cuiva -de ex. “ el sau ea nu a reușit să respecte o promisiune și te-a făcut să aștepți o oră “ sau “ nu ai scos gunoiul” …etc, și cu totul altceva să critici caracterul cuiva , de ex. “ Tu niciodată “ sau “ Tu întodeauna” folosind o avalanșă a tot ceea ce cealaltă persoană consideră că ai greșit fată de ea. Dacă acest model există într-o relație și vă simțiți denigrat sau dezamăgit de cele mai multe ori, nu raționalizați comportamentul celuilat folosind scuze: “ a fost doar frustrat , nervos în acel moment cu mine” . Prin scuze, încurajați comportamentul celeilalte persoane și , da, îl normalizați.

4. Te acuză

Acesta este un joc de putere, folosit de oameni care percep cealaltă persoană din relație ca fiind mai slabă sau ușor de manipulat . Părinții se poartă așa cu copii lor, la fel și adulții care intenționează să-i controleze pe ceilalți.

5. Te tratează cu dispreț

Batjocora, râsul de tine sau afișarea unor gesturi fizice pentru a-ți comunica disprețul față de tine , cuvintele și acțiunile pe care le face vizează întodeauna deținerea controlului asupra ta. Fiecare relație sănătoasă necesită respect reciproc, iar prezența disprețului ar trebui să fie o problemă grea pentru toată lumea.

6. Proiectează sentimentele sale asupra ta

Trucul preferat al narcisistului. În loc să-și țină sentimentele și să își asume responsabilitatea, narcisistul proiectează încercând să te controleze. Acest lucru schimbă echilibru de putere într-un mod subtil, în timp ce îi poți vedea furia – te pune într-o poziție defensivă, transferând-o asupra ta.

7. Îți face ziduri de piatră

Refuzul de a te asculta sau chiar de a discuta despre o problemă pe care ați abordat-o este unul dintre cele mai toxice comportamente dintre toate, și frustrant și amețitor. Cel mai rău lucru este să vă asumați responsabilitatea pentru refuzul cuiva de a comunica , mai ales dacă aveți obiceiul de a vă autocritica și învinovăți – “ am ales un moment nepotrivit” pentru a iniția discuții și multe altele. Acesta este un comportament extrem de toxic, este linia de jos.

Toate aceste comportamente sunt eforturi de a obține controlul. Nu au ce căuta într-o relație sănătoasă.

Leave a Reply