Cum să dai drumul la Vinovăție

Picture by Pinterest

Dacă aveți trăsături de dependență, probabil vă asumați responsabilitatea pentru lucruri pe care nu le-ați făcut, problemele pe care nu le-ați cauzat și circumstanțe sau persoane pe care nu le puteți controla. În consecință, este probabil să vă simțiți vinovat, chiar și atunci când nu ați făcut nimic rău.

Ce este vinovăția?

Vina este semtimentul sau credința că ați făcut ceva greșit. Vina are un scop. Când ați făcut ceva greșit, disconfortul de a vă simți vinovat vă poate ajuta să vă schimbați comportamentul și să nu mai greșiți în viitor.

Dar dacă vă simțiți vinovat atunci când nu ați făcut nimic greșit, vinovăția vă poate crea probleme . Ați putea numi această vinovăție necorespunzătoare sau vinovăție falsă, deoarece sentimentul se bazează pe o percepție greșită – credeți că ați greșit atunci când nu ați facut acest lucru.

Vă confruntați cu o vinovăție falsă ?

Oamenii cu trăsături de dependență au astfel de sentimente de vinovăție falsă, deoarece vor să evite conflictele, își mențin standarde nerealiste înalte( perfecționiste) , se bazează pe valoarea de sine de a fi plăcuți și în ajutorul celorlalți și le este frică de respingere . Drept urmare, ne simțim vinovați pentru ceva ce nu am făcut, nu am putut controla și aceasta nu este responsabilitatea noastră.

Vina falsă este o problemă deoarece ne împiedică să avem grijă de noi și să luăm în considerare nevoile noastre.

Pentru a afla dacă vinovăția dvs. este justificată, întrebați-vă :

• Este într-adevăr greșit să —————?

• Cred că acest lucru este greșit sau este credința altcuiva —————————-?

• Aș spune unui prieten că este greșit să ——————-?

• Vina mea se bazează pe așteptări nerealiste——————————————?

• Simțindu-mă vinovat pentru ———————- mă ajută să fiu mai sănătoasă și fericită?

• Pot tolera pe cineva care este nemulțumit de mine dar fac ce este mai bun pentru mine————————————-?

Vinovăția ne poate determina, de asemenea, să le permitem sau să îi încurajăm în mod inconștient pe ceilalți să evite asumarea responsabilităților și să rămână dependenți. Atunci când vă asumați responsabilitatea pentru problemele, sentimentele sau nevoile altcuiva, este posibil să vă asumați și o parte din vină deși nu ați contribuit la ele.

Dar, mulți dintre noi persistăm în a permite comportamente nepotrivite, deoarece credem că este datoria noastră să avem grijă de ceilalți sau să le facem viața mai ușoară. Și, deși acest lucru pare frumos, nu ajută cealaltă persoană, lăsându-te pe tine să te simți învins, frustrat, vinovat, pentru că, de fapt , nu le putem rezolva problemele.

Dând drumul la vinovăție …

Când simțim vinovăție falsă, alții ne pot manipula ( intenționat sau neintenționat ) . Puteți înceta să vă simțiți vinovați dacă îi mulțumiți tot timpul pe ceilalți. În acest fel, vei continua să te sacrifici pentru ceilalți. Și prețul va fi destul de scump pentru acest lucru: veți ajunge probabil să fiți epuizați, bolnavi, cu resentimente, neâmpliniți , anxioși și descurajați.

Meriți o viață mai bună!

Nu trebuie să fi controlat de o vinovăție falsă . Nu suntem responsabili pentru problemele, nefericirea, mânia și suferința tuturor. Recunoascând acest lucru poate ridica o mare greutate care ne apasă pe umeri.

Leave a Reply