10 Motive pentru care nu poți spune cum te simți

Nu toată lumea poate să-și exprime ușor sentimentele sau să le lase să vină într-un mod natural. În timp ce stereotipul este acela că bărbaților le vine mai greu să-și exprime emoțiile, pentru fiecare dintre noi poate fi dificil să spunem, în unele situații, cum ne simțim.

Iată zece motive comune pentru care oamenilor le este greu să își exprime emoțiile către altcineva:

1. Fobia de conflict

Îți este frică de sentimentele furioase sau conflictele cu oamenii. Puteți crede că persoanele cu relații bune nu ar trebui să se implice în “ lupte” verbale sau argumente intense. În plus, este posibil să crezi că dezvăluirea gândurilor și a sentimentelor tale celor care te interesează ar putea duce la respingerea lor față de tine.

2. Perfecționismul emoțional

Credeți că nu ar trebui să arătați sentimente precum furie, gelozie, depresie sau anxietate. Crezi că ar trebui să fii întodeauna rațional și în controlul emoțiilor tale. Ți-e frică să nu fii expus slab și vulnerabil. În plus, crezi că oamenii te vor respinge dacă știu cum te simți cu adevărat.

unsplash.com

3. Teama de dezaprobare și respingere

Ești atât de îngrozit de respingere și de a fi singur, încât îți înghiți sentimentele și le reprimi. Simți o nevoie excesivă de a face pe plac oamenilor și de a satisface ceea ce percepi a fi așteptările lor.

4. Comportament pasiv-agresiv

Țineți supărarea sau puneți sentimentele rănite în interior, în loc să exprimați ceea ce simțiți. Le oferiți altora tratamentul tăcut, care este inadecvat și o strategie eficientă pentru a vă provoca sentimente de vinovăție (din partea lor).

5. Disperarea

Ești convins că relația ta nu se poate îmbunătăți indiferent de ceea ce faci. Poate simți că ai încercat deja totul și nimic nu funcționează. Este posibil să credeți că soțul (sau partenerul) este prea încăpățânat și insensibil pentru a se putea schimba.

6. Stima de sine scăzută

Considerați că nu aveți dreptul să vă exprimați sentimentele sau să le spuneți altora ce doriți. Credeți că ar trebui să fiți întodeauna pe placul oamenilor și să le satisfaceți așteptările.

7. Spontaneitate

În general, sentimentele sunt cel mai bine exprimate atunci când suntem calmi. Structurarea comunicării într-un mod negativ are ca rezultat o percepție pe care o “ falsificați” sau încercați să vă manipulați într-un mod necorespunzător.

9. Citirea minții

Considerați că alții ar trebui să știe cum te simți și de ce ai nevoie ( deși nu ai dezvăluit de ce ai nevoie). Poziția că persoanele apropiate de dvs. pot “ intui și citi cum funcționează mintea ta” oferă o scuză pentru a avea resentimente deoarece nu le pasă de nevoile voastre.

9. Suferința

Vă este frică să admiteți că sunteți supărat , rănit sau aveți resentimente față de cineva , pentru că nu doriți să dați satisfacție nimănui de a ști suferința ta.

10. Nevoia de a rezolva probleme

Când aveți un conflict cu o persoană ( adică nevoile dvs. nu sunt îndeplinite) evitarea problemelor asociate nu este o soluție funcțională. Dezvăluirea sentimentelor tale și a fi dispus să asculți fără a judeca pe ceilalți este un lucru constructiv.

Leave a Reply