Oboseala Decizională

shutterstock.com

Există multă incertitudine în timpul acestei pandemii ,care, pentru mulți oameni, poate duce la sentimente nesigure. Nici o persoană nu experimentează efectele acestei pandemii în același mod, dar majoritatea sunt de acord că este un moment extrem de stresant și dificil, atât mental cât și fizic.

Înainte de începerea acestei pandemii, purtam cuvântul “ ocupat” ca un fel de ecuson de onoare, dar acum ne simțim pierduți și uneori stresați.

Așadar, cum ne putem simți epuizați la sfârșitul unei zile?

Agenda noastră spune că facem mai puține lucruri. Cu toate acestea, mintea, corpul și starea noastră de spirit par să spună ceva diferit.

Ce este de făcut?

Evenimentele de viață nu se opresc din cauza acestei pandemii și, la fel ca mulți alți oameni, întâlnim și alte situații care pot aduce mult stres. Atunci putem suferi de o oboseală decizională.

Înainte de luna martie, viața noastră a rulat pe pilot automat. Programările agitate și repetitive ne-au permis să ne conservăm energia pentru a lua decizii mai mari și mai importante. Acum, în fiecare zi, în fiecare oră, trebuie să luăm anumite decizii.

Creierul nostru permite doar o anumită lățime de bandă, iar atunci când lățimea este blocată de prea multe decizii cum ar fi: de ce să porți mască, cu ce să te îmbraci, la ce magazin să te duci să-ți faci cumpărăturile , cum să intri și să ieși în siguranță, poate bloca sistemul, mai ales că problemele de siguranță pun creierul în alertă ridicată acționând toate rezervele mentale.

De ce să port mască?

A purta mască este mai mult o motivație psihologică pentru a fi în siguranță. Ne reamintește faptul că “ paza bună trece primejdia rea”. Este ca o asigurare auto sau de viață, nu aveți nevoie în fiecare minut de ea.

Iată câteva sfaturi pentru combaterea oboselii decizionale:

1. Pregătește-ți hainele cu o seară înainte. Nu numai că acest lucru vă va motiva să vă îmbrăcați, dar va elibera mintea de o decizie la primele ore ale dimineții, permițându-vă să vă concentrați pe lucruri mai importante.

2. Fă-ți o listă cu ce ai de făcut pentru a doua zi . Dacă aveți o listă de verificat, vă va ajuta să vă mențineți mintea pe sarcini și să o pregătească pentru ceea ce urmează.

3. Recunoaște sentimentele de oboseală și acordă-ți timp pentru a te relaxa. Acest lucru poate însemna să mergi la o plimbare, să ai un somn scurt sau să meditezi cu accent pe starea ta sufletească.

4. Schimbă-ți obiceiurile alimentare . Introdu alimente sănătoase pentru creier cum ar fi: nuci și avocado și redu consumul de carbohidrați și zaharuri.

5. Citește o carte bună .

Cititul îți oferă plăcerea de a te pierde și de a lua o pauză de la realitate. Singura ta decizie este să întorci pagina.

Pe curând,

Psiholog Rodica Tomoiagă

Leave a Reply