Reziliența: Cum Depășești un Obstacol Cognitiv

Reziliența este un subiect fierbinte în lumea de azi. De la psihologia sportului la psihologia generală se pare că fiecare are propria sa interpretare a modului în care ar trebui administrat antrenamentul de construirea rezistenței.

Mindset matters

Reziliența este definită ca: abilitatea unei persoane de a depăși obstacolele cognitive( de exemplu: stresul, dialogul interior negativ) și de a menține o atitudine dură și pozitivă în timpul activităților cu stres ridicat. Mai mulți factori au fost identificați și legați de reziliență și performanță. Aceștia includ:

  • Determinare;
  • Încredere;
  • Spiritualitate;
  • Capacitatea unei persoane de a se adapta. ( Gonzales, Moore, Newton &Galli, 2016)

Când analizăm definiția rezilienței la care face referire Gonzalez(2016), pot fi extrase câteva cuvinte cheie pentru o interpretare obiectivă.

Primul este cuvântul cognitiv care se referă la depășirea unui obstacol. Cu alte cuvinte, un obstacol cognitiv nu este prevăzut cu ușurință și nici nu poate fi mișcat cu forța fizică. Un obstacol cognitiv este ceva care trebuie experimentat și ulterior adaptat prin intermediul unor strategii mentale sau abilități psihologice( de exemplu, vizualizare, respirație profundă, stabilirea obiectivelor).

Acest lucru nu înseamnă că nu puteți planifica obstacolele cognitive din experiențele trecute, ci înseamnă că nu toate obstacolele cognitive pot fi prezise.

Dacă nu planificați, intenționați să eșuați” . Benjamin Franklin

Nu este neobișnuit ca sportivii să petreacă ore întregi la sală repetând “ rutine compulsive” și uitând cele două principii fundamentale ale antrenamentului: scopul și rezultatul ( rezultatele).

Scopul și rezultatele sunt concepte fundamentale ale performanței sportive . Fără scop, de ce să participi?

Fără rezultat, de ce să te străduiești?

Un scop ar trebui să fie destul de clar și concis atât la nivel personal, cât și / sau la nivel de echipă. Având în vedere principiile fundamentale ale scopului și rezultatelor este la fel de important ca sportivii să planifice și un eșec, nu doar succesul.

Multe abordări comune în literatura de specialitate sunt concepute de stabilirea obiectivelor, respirație profundă și vizualizare ( Adler &Colab, 2015). Toate sunt importante, dar majoritatea sunt abordate într-o lumină pozitivă( succes) și nu într-o lumină negativă ( eșec).

Antrenorii pot dori să îmbunătățească aceste abordări de antrenament mental pentru a-și pregăti sportivii pentru ceea ce poate fi un rezultat neașteptat.

Calmul este o componentă cheie pentru orice sportiv și / sau antrenor. Abilitatea critică de a menține calmul în fața incertitudinii poate face diferența între succes și eșec; viață sau moarte.

Sportivii de elită au caracteristici care rezonează îndeaproape cu duritatea mentală, reziliența este o caracteristică care se construiește în timp pentru a combate obstacolele și solicitările competitive.

Leave a Reply