Psihologia Gimnasticii: Cum Recuperezi Încrederea

Gimnastica este unul dintre dintre cele mai grele sporturi în care încrederea este absolut critică. Sportivii sunt solicitați să execute mișcări extrem de complexe și dificile la viteză mare.

Dacă aveți îndoieli sau incertitudini cu privire la ceea ce aveți de făcut sau cum veți face, acest lucru vă poate compromite angajamentul și rutina, stimulând un rezultat negativ.

Îndoielile sunt adesea cauzate de:

  • Oboseală( poate ai prea multe sarcini de realizat, la sală și acasă);
  • Concentrația slabă( te afli într-un loc nou);
  • Lipsă de concentrare ( te gândești prea mult la ceea ce ai de făcut) .

Aceste îndoieli pot duce la căderi. Iar căderile pot duce la lipsa de încredere, ceea ce la rândul lor crează probleme în execuția mișcărilor. În cazuri extreme pot duce la Sindromul Mișcării Pierdute. Acest Sindrom apare în condițiile în care executantul nu își mai poate aminti o mișcare pe care a putut să o execute înainte.

Sindromul Mișcării Pierdute poate fi atât de frustrant, încât fără ajutor de specialitate poate duce la accidentări sau în unele cazuri sportivii trebuie să renunțe la sportul lor.

Relația minte-corp este atât de critică în gimnastică, încât orice rupere a încrederii te poate determina să greșești afectând negativ performanța ta.

Psihologia Sportului

În ultima perioadă am cercetat încrederea …. ce este? …. cum o poți pierde? …. ce se întâmplă când o pierdem? …. cum să o recâștigăm?

Am găsit cazul unei gimnaste medaliate cu argint olimpic, 2016, Bryony Page.

Bryony a suferit de Sindromul Mișcării Pierdute și era disperată că va fi nevoită să renunțe la sport. Antrenorii au crezut că este de nerezolvat situația ei. Dar, cu ajutorul unui psiholog sportiv, Bryony și-a întors cariera și la Olimpiada de la Rio a făcut lumea să vorbească despre ea.

De ce se pierde încrederea ?

Iata câteva dintre principalele motive care provoacă pierderea încrederii:

  • Când un antrenor se concentrează constant asupra a ceea ce o gimnastă a făcut greșit, mai degrabă decât asupra lucrurilor pe care le face bine.
  • Când o gimnastă nu-și amintește mișcările ( Lost Move Syndrom).
  • Când sportivul dezvoltă o frică de a cădea.
  • Atunci când un sportiv este constant criticat de către colegi, antrenor și conducere.
  • Când o gimnastă începe să se compare nefavorabil cu ceilalți.
  • Când un sportiv își pierde forma și nu știe de ce.
  • Când un sportiv își pierde încrederea și îi lipsește forța mentală pentru a întoarce lucrurile.

Odată ce încrederea a fost pierdută, îndoială și incertitudinea sunt prezente și conduc mintea și corpul. Sportivul intră într-o fază de comportament negativ, care devine din ce în ce mai dificil de rupt.

Frică de înfrângere duce la indecizie, ceea ce duce mai departe la îndoiala de sine și la final la eșec. Se stabilește un ciclu de eșec.

Deci, cum recuperezi încrederea?

Antrenamentul mental este conceput pentru a vă ajuta să depășiți îndoielile și să vă refaceți repede încrederea .

Amintiți-vă :

A înțelege de ce ai pierdut încrederea și mai important cum să o recapeți, este vital în gimnastică.

A înțelege Psihologia Gimnasticii , care vă poate oferi perspective și sfaturi practice pentru a bate îndoielile și a construi încrederea de durată.

Puteți aștepta și spera că, prin magie , încrederea dvs.în gimnastică va reveni. Există un motiv pentru care ți-ai pierdut încrederea. Cu cât îl vei afla mai devreme, cu atât mai repede îți vei recăpăta încrederea.

Leave a Reply