5 Tehnici de formare mentală pentru îmbunătățirea performanței

Mental Training Athletes

Eficiența tehnicilor de antrenament mental în îmbunătățirea performanțelor maxime în rândul sportivilor de elită a fost arătată în multe studii de cercetare care au examinat diverse intervenții psihologice atât în timpul antrenamentului fizic, cât și în afara acestuia.

Formarea mentală

Un studiu care este citat de multe ori în articole de specialitate, a fost realizat de oamenii de știință sovietici în 1980, acesta a evaluat efectele antrenamentului mental pe patru grupuri de sportivi care au fost împărțiți astfel:

Grupa 1: antrenament fizic 100%;

Grupa 2: 75% antrenament fizic, 25% antrenament mental;

Grupa 3: 50% antrenament fizic, 50% antrenament mental;

Grupa 4: 25% antrenament fizic, 75% antrenament mental.

Studiul a arătat că gr. 4 care a avut cea mai mică cantitate de pregătite fizică și cea mai mare cantitate de antrenament mental, a arătat cele mai semnificative îmbunătățiri în ceea ce privește performanța maximă. Grupul 3 a depășit Grupul 2 și Grupul 2 a prezentat o îmbunătățire a performanței fată de Grupul 1.

Studii mai recente demonstrează că tehnicile de formare mentală pot ajuta la recuperarea în urma unei accidentări prin utilizarea abilităților psihosociale, cum ar fi: stabilirea obiectivelor, imageria, motivația, tehnicile de relaxare și gândirea obiectivă.

Toată lumea, indiferent de nivelul de pregătire, experiență și obiectiv, poate crește semnificativ performanțele fizice sau sportive prin aplicarea tehnicilor de antrenament mental, în timpul antrenamentului dar și în afara acestuia.

Iată 5 tehnici eficiente pe care le folosesc în pregătirea sportivilor care vă pot ajuta să vă relaxați muschiul mental și în final să vă îmbunătățiți pregătirea fizică:

1. Îmbunătățește concentrarea

Când intrați cu piciorul în sala de sport sau vă pregătiți să alergați, acordați atenție deplină timpului dvs. de antrenament. Majoritatea oamenilor au vieți aglomerate și a acorda timp pentru pregătirea sportivă se poate simți ca o provocare în mod constant. Cu toate acestea, menținerea la minim a distagerilor interne și externe constituie o sesiune de instruire mai eficientă. Aceasta poate însemna oprirea telefonului, părăsirea gândurilor, a problemelor sau preocupărilor legate de antrenament.

2. Focus pe ACUM

Ne comportăm mai bine într-o mentalitate bazată pe un proces, mai degrabă decât într-un cadru al minții determinat de rezultate.

Stabilirea obiectivelor pe termen lung este importantă pentru menținerea motivației, cu toate acestea concentrarea doar pe obiectivele pe termen lung poate duce la un sentiment de eșec atunci când întâlnim circumstanțe dincolo de controlul nostru , de exemplu, boală sau evenimente neprevăzute. Mutați punctul focal pe ceea ce faceți în acest moment, dacă ultimele antrenamente sau kilometrul final sunt provocatoare, schimbați-vă accentul pe timp, postură, lungimea pasului sau amplasarea piciorului.

3. Vizualizarea

Psihologii au dovedit că creierul uman nu poate diferenția între o experiență reală și una imaginată în mod viu și detaliat. Repetarea și vizualizarea mentală este una dintre cele mai importante abilități de formare mentală care trebuie aplicate pentru a crește performanța. Vizualizarea este cea mai eficientă atunci când mintea este relaxată – înainte de a începe un anumit exercițiu sau sesiune de antrenament, creați o imagine metalică în care să reproduceți exact mișcarea sau atingând distanța setată pe care doriți să o realizați și concentrați-vă asupra acestei imagini înainte de fiecare repetare, antrenament sau competiție.

4. Gândiți obiectiv

Fără a menține o abordare constantă a obiectivului de formare, este dificil să păstezi perspectiva sau angajamentul în momentul prezent. Acest lucru s-ar putea concentra, de exemplu, pe diferitele beneficii ale exerciților de flexibilitate și mobilitate, postură îmbunătățită și o gamă mai mare de mișcare-toate acestea contribuind la succesul performanței maxime. Capacitatea de a gândi obiectiv ajută la dezvoltarea răbdării și a coerenței, care sunt elemente cheie în orice program de formare progresivă.

5. Dezvoltă reziliența

Învățați să faceți față neplăcerilor sau obiceiurilor pe care le percepeți a fi negative, atât în prezent, cât și în obiectivele pe termen lung. De ex., a nu finaliza un meci, sau ultimul kilometru, sau poate să nu reușiți să atingeți un obiectiv de pierdere în greutate în intervalul pe care l-ați stabilit din cauza unei boli sau accidentări.

Concentrați-vă asupra a ceea ce este sub control: menținerea unui răspuns pozitiv și o recuperare mai bună după o accidentare va duce în cele din urmă la câștiguri mai mari și la o performanță mai bună.

Bibliografie:

1. Garfield, C.A., Peak Performance, New York: Warner Books, 1984

2. Covassin, T et al, Psychosocial aspects of rehabilitation in sports. Clin Sports Med. 2015 Apr;34(2):199-212.

3. Maltz, M., Psycho-Cybernetics. New York: Simon & Schuster, 1960

Leave a Reply