Cum să recunoaștem abuzurile: abuz mental, abuz fizic, abuz verbal

Shutterstock.com

O mare parte din problemele cu care se confruntă oamenii sunt datorate modului în care relaționează cu ceilalți oameni. În cadrul oricărei relații, pot apărea diferite tipuri de abuzuri. Fie că este vorba despre abuz mental, abuz fizic sau abuz verbal, să recunoașteți acest lucru este primul pas către libertate.

Crezi că te afli într-o relație abuzivă, dar nu știi cum să recunoști semnele ?

Poate crezi că ești victima unui abuz sau crezi că un copil este abuzat, ce poți face și care sunt măsurile pe care le poți lua?

Abuzul fizic poate fi ușor de observat, dar alte forme de abuz, precum abuzul mental și verbal, pot fi mai greu de indentificat. Acestea fiind spuse, înseamnă că aceste tipuri de abuz sunt la fel de grave. De fapt, ele pot avea efecte psihologice majore asupra individului. Întrebările la care am fost provocată să răspund în terapie au fost despre tipurile de abuz și identificarea formelor în care acestea se manifestă. Ei bine, există șase tipuri de violență în familie care include:

  • Abuz sexual. Orice conduită sexuală nedorită se încadrează în această categorie.
  • Control coercitiv. Se manifestă prin acte precum: intimidare, asalt, umilire sau amenințari, care privează o persoană de independență. Acest lucru face ca o persoană să se izoleze și să depindă de abuzatorul său, fără a putea solicita ajutor.
  • Abuz financiar. Controlul cuiva prin banii săi. Acesta ar putea include restricționarea a ceea ce victima poate sau nu poate cumpăra, controlul cheltuielilor și chiar punerea în posesie a cardurilor bancare.
  • Abuz fizic. Folosind forța fizică pentru a răni o persoană, se poate ajunge până la a provoca oase rupte și vânătăi.
  • Abuz mintal. Dacă o persoană te critică constant, te amenință și te face să te simți vinovat prin șantaj, acestă manipulare este considerată abuz.
  • Abuzul verbal. A amenința pe cineva, strigând la el și folosind cuvinte jignitoare.

Este bine să recunoaștem aceste forme de abuz pentru a putea ieși dintr-o situație proastă înainte de a fi prea târziu.

Ce este abuzul fizic ?

Semnele abuzului fizic sunt evidente, deoarece pot predomina sub formă de vânătăi sau chiar leziuni fizice, precum oase rupte. Dar care este definiția abuzului fizic?

Ceea ce se înțelege prin abuz fizic este că, în general, este definit prin actul cuiva care te rănește în mod intenționat( deliberat). Aceasta ar putea fi o modalitate de a vă pedepsi sau de a vă opri din a face ceva ce vă doriți să faceți. Nu vorbim despre a fi lovit de cineva, din greșeală.

Ce este abuzul verbal?

Definiția abuzului verbal spune că este “ actul de a critica, insulta sau denigra o altă persoană”. Ideea este devalorizarea unei persoane fâcând-o să se simtă inutilă astfel încât aceasta să depindă de abuzator.

Abuzul verbal poate exista și la locul de muncă, acesta nu se limitează doar la relații romantice, este o plângere care însoțește un mediu de muncă toxic.

Ce este abuzul non-verbal?

Este o altă formă de abuz, care are un scop similar cu abuzul verbal. În schimb, abuzul non-verbal filosește gesturi fizice, cum ar fi rularea ochilor, ignorarea, zâmbetul sau reținerea informațiilor pentru a manipula victima într-un mod derogatoriu.

Cum să faci față atacului verbal?

Cea mai bună modalitate de a opri abuzurile verbale este confruntarea față în față. Acest lucru poate părea înfricoșător, dar este într-adevăr singura modalitate de a te apăra de cineva a cărui realitate poate fi diferită de a ta.

Ce este abuzul mental?

Semnele de abuz mental apar sub forme subtile, care pot fi uneori dificil de identificat. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă în niciun caz că abuzul mental este ceva mai puțin grav decât fizic.

Dacă un abuzator te critică în mod constant, făcându-te să te simți fără valoare și izolat, aceasta este cu siguranță un abuz mental.

Dacă începeți să vă simțiți speriați când faceți ceva de frică de a nu-l supăra sau enerva,este un indicator clar. În general, dacă vă simțiți în mod constant neliniștit și ajungeți într-un punct în care este persistent și dăunător sănătății dvs. mintale, atunci acesta este momentul când trebuie să cereți ajutor, să vorbiți cu cineva.

Abuzul mental într-o relație

Abuzul mental poate fi dificil de identificat în cadrul unei relații, deoarece poate fi obișnuit ca partenerii să se certe și să se enerveze unul pe celălalt. Însă, atunci când șantajul intră în acțiune și te face să te simți vinovat pentru că muncești prea mult zilnic, acesta ar putea fi un semn.

Cum să faci față abuzurilor psihice?

Uneori, a fi manipulat psihologic te poate face să crezi că inventezi lucruri, astfel încât să simțiți că sunteți o povară și nici măcar nu doriți să le spuneți. Deci, principalul obstacol pentru cineva care este abuzat mental este recunoașterea faptului că se întâmplă.

Cum să treci peste abuzul mental?

După cum am observat în ședintele de terapie, abuzul psihologic poate fi dificil de depășit. Iată ce poți face:

  • Vorbește cu cineva specializat care te poate sprijini adecvat;
  • Învață să ierți prin acte de dragoste de sine ;
  • Vei fi nevoit să te redescoperi pe tine și să îți reinventezi propria viață care a fost distrusă de către un abuzator.

Leave a Reply