Cum pot sportivii să gestioneze anxietatea de performanță

27909014-EEDA-4750-918A-4C16376E8F71
Sport Power Mind 

Sportivii tind să se concentreze pe îmbunătățirea nutriției și a antrenamentului. Dar, cei mai nocivi stresori nu se află în corpurile sportivilor, ci în capul lor. Pentru mulți sportivi, sportul oferă primul gust de anxietate: stresul de a trece cu bine de un campionat, de a câștiga un meci, de a obține o medalie…etc, duce la multe griji și uneori la un nivel ridicat de anxietate. 

Oricine face sport, a experimentat la un moment dat o anxietate de performanță sportivă, numită “ sufocare”. Cu creierul în formare și cu o conștiință de sine în curs de dezvoltare, sportul poate fi deosebit de stresant în mintea sportivilor. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că poate fi dificil pentru părinți și antrenori să încerce să calmeze acești nervi.
Cea mai gravă anxietate sportivă îl poate determina pe un sportiv să-și piardă interesul de a mai face sport. Din fericire, domeniul în creștere al psihologiei sportului le poate oferi sportivilor modalități de a înțelege și a calma anxietatea.

Care sunt factorii care provoacă anxietate sportivilor? 

  • Stresul mental din ziua meciului este, de obicei, înrădăcinat în cel puțin unul dintre următorii factori. Mulți dintre aceștia au mai mult de-a face cu tot ceea ce înconjoară jocul, înainte și după, decât jocul propriu-zis.
  • A avea audiență ( în special una care este plină de iubire și susținere) : sportivii pot deveni prea conștienți de sine cu privire la fiecare decizie din timpul meciului atunci când sunt pe scena atletică.
  • Teama de a-i dezamăgi pe ceilalți : chiar și atunci când un părinte sau un antrenor îi susține pe sportivi, aceștia pot fi neliniștiți de dezamăgirea lor.
  • Așteptări ridicate : fiecare sportiv vrea să facă tot posibilul, dar dialogul său interior  ar putea crea stres atunci când se așteaptă să joace perfect și ratează, mintea lui percepe acest lucru ca pe un eșec.
  • Analiza post-joc: fie că este vorba de un antrenor, părinte, coechipier sau de ei înșiși, analiza post-joc depinde de mentalitatea sportivului.
  • Recuperarea după o accidentare: după ce un sportiv se accidentează, poate dura mult timp pentru a-și restabili încrederea.

    Cum pot sportivii să facă fața mai bine anxietății?

Managementul anxietății sportive se face în timpul pregătirii. Sportivii ar trebui să practice rutine mentale în timpul antrenamentului. În timpul încălzirii, folosirea unor tehnici prin care se vizualizează jucând bine, în timp ce respiră adânc și lent. Acest lucru va duce mintea într-un loc relaxat și concentrat.

În timpul meciului, concentrarea pe următoarea pasă, serviciu, mai degrabă decât pe rezultatul final , poate ajuta menținerea concentrării pe ceea ce face sportivul în momentul respectiv, prezent. Un alt truc simplu, pentru a rămâne relaxat, chiar și în momentele de înaltă presiune este atitudinea pozitivă prin tehnici de antrenament mental.

Ce pot face antrenorii și părinții?

Părinții și antrenorii pot ajuta la reducerea anxietății de performanță prin limbajul folosit înainte, în timpul și după meciuri. Aveți grijă să lăudați sportivii nu doar când lucrurile merg bine- o regulă bună pentru a evita adăugarea de stres este să lăudați efortul în locul rezultatului. Ca antrenor, poate ajuta evitarea instrucțiunilor care adaugă o presiune suplimentară într-o situație de meci ( de ex., “ trebuie să marcăm următorul punct!) .
Antrenorii pot simula, de asemenea, presiunea din  timpul meciului în timpul antrenamentului, jucând cu zgomot înregistrat în mulțime, părinții pot privi și adăuga elemente care îi pot obișnui pe sportivi să facă performanță în condiții de stres. Este important să vă asigurați că sportivii sunt familiarizați și au încredere în strategiile care vor fi utilizate în ziua meciului.
Părinții trebuie să păstreze anumite comentarii negative post-joc și să le menționeze la următorul antrenament, efectuarea corecțiilor să nu se facă imediat după joc sau în mașină la întoarcerea spre casă.

 

 

 

Leave a Reply