Când și cum se va termina pandemia?

C3512854-5A2F-42B1-8F2C-30B9D837F0BE

Potrivit istoricilor, pandemiile au, de obicei, două tipuri de terminație. Cea medicală, care apare atunci când incidența și ratele de deces se micșorează și cea socială când epidemia de frică asupra bolii se stinge. Când oamenii întreabă: “Când se termină acest lucru? Ei întreabă despre finalul social”- dr. Jeremy Creene, istoric al medicinii la John Hopkins. Cu alte cuvinte, nu se referă la faptul că o boală a fost învinsă , ci la faptul că oamenii obosesc de atâta panică și învață să trăiască cu o boală.

Calea fricii 

O epidemie de frică poate apărea chiar și fără o epidemie de boală. Dacă nu suntem pregătiți să combatem frica și ignoranța la fel de activ și la fel de grijuliu precum luptăm cu orice alt virus, este posibil ca frica să facă mai mult rău persoanelor vulnerabile, chiar și în locuri care nu au avut niciodată nici un singur caz de infecție în timpul anului.
Cum se va încheia Covid-19? 

O posibilitate , așa cum arată studiile de specialitate, este ca acestă pandemie să se încheie social, înainte de a se termina medical. Cred că există un fel de problemă psihologică socială de epuizare și frustrare. S-ar putea să fim într-un moment în care oamenii spun doar: “ Este suficient. Merit să mă pot întoarce la viața mea obișnuită, normală”.

De ce apreciem mai mult normalul decât anormalul?

Normalul este ceva sigur, familiar. În fața fricii, oamenii vor să se întoarcă într-un moment de dinaintea situației care a declanșat frica. Acest lucru se întâmplă deja,în unele state, guvernele au ridicat restricțiile, permițând redeschiderea multor locuri în care își desfășoară oamenii activitățile, încă nu se știe dacă aceste măsuri nu sunt premature. Pe măsură ce catastrofa economică provocată de aceste blocaje crește, tot mai mulți oameni pot fi gata să spună : “ suficient”.

În psihologie, există o teorie care se numește – teoria autodeterminării- care poate fi utilă în înțelegerea lucrurilor care motivează comportamentele oamenilor. Autodeterminarea este un concept important care se referă la capacitatea fiecăruia de a face alegeri și de a-și gestiona propria viață. Oamenii sunt motivați să crească și să se schimbe după trei nevoi psihologice înnăscută și universale: autonomia, conexiunea și competența.

Autonomia: oamenii trebuie să aibă un sentiment de control asupra propriului comportament și obiective. Conexiunea sau legătura cu ceilalți se referă la acel sentiment de apartenență și atașament față de ceilalți oameni. A treia nevoie psihologică, competența duce la stăpânirea sarcinilor și învățarea unor abilități diferite. Atunci când oamenii se simt competenți și au sentimentul că dețin abilitățile necesare pentru a avea succes, cresc acțiunile care îi ajută să își atingă obiectivele. Suntem “ animale sociale”. Carantina prelungită sau izolarea socială, fără metode compensatorii în vigoare pot agrava anxietatea, depresia și crează un sentiment de neputință.

Īncercarea de a defini sfârșitul pandemiei: va fi un proces lung și dificil . 

 

 

Leave a Reply