Noua noastră normalitate

2F6ED760-3B81-446F-A366-46DB1CDD5B04

Cum vă simțiți în noul nostru normal? Unele sugestii încep să apară.

Toată știința și-a îndreptat ochii spre modelarea vieții sub această pandemie: modalitățile prin care oamenii se vor schimba ca răspuns la aceasta. Schimbările s-au produs în modul în care gândim, ne comportăm și ne raportăm unul la altul- unele schimbări au fost deliberate, dar mult mai multe au fost realizate  în mod inconștient: noul nostru normal. Teama de alții poate dura mult după terminarea acestei crize.
Această criză poate avea un precedent redus, dar există anumite modele în modul în care oamenii și comunitățile se comportă atunci când trec prin perioade lungi de izolare și pericol. Cercetările asupra epidemiilor, indică cum se vor purta oamenii în următoarele luni. Abilitatea noastră de a ne concentra, de a ne simți confortabil în jurul celorlalți, chiar de a ne gândi mai mult la viitor, se poate diminua- cu consecințe durabile. Putem simți în continuare senzația unui instinct de supraviețuire care poate rămâne activat datorită percepției unui pericol larg răspândit.
Suntem incredibili de capabili să ne adaptăm la orice tip de situație. Oricât de rău ar fi, te adaptezi. Îți trăiești viața cât de bine poți. Până când virusul nu este pus sub control la nivel global – așa cum arată un studiu făcut de Harvard, se estimează că ar dura doi ani de muncă în acest sens – viața noastră de zi cu zi va fi definită prin eforturi de gestionare a pandemiei.
Nu există o formulă principală. Adunările cu număr mare de persoane pot rămâne rare. Acest lucru împiedică multe nunți, evenimente sportive sau concerte. Multe centre comerciale, săli de sport, restaurante, baruri și lăcașuri de cult ar putea fi complet sau parțial închise. La fel se poate întâmpla cu multe birouri și fabrici. Călătoriile, de asemenea, vor fi restricționate, în special în condițiile în care societățiile  care și-au controlat focarele vor încerca sa le împiedice pe cele noi.

Care va fi impactul psihologic? 

Este ceva dincolo de controlul nostru și poate chiar înțelegerea noastră, dar ne dictează viața noastră de zi cu zi, regulile și normele se pot schimba rapid. Pierderea controlului asupra rutinelor obișnuite, a sentimentului normalității, libertății, conexiunii față în față ….etc, a devenit o parte dureroasă din experiențele oamenilor în această perioadă. “Oamenii, în perioade cu schimbări prelungite,radicale, sfârșesc schimbându-se “- Luka Lucic, psiholog care studiază efectele războiului la Institutul Pratt.  Se va schimba profund modul în care interacționăm fizic cu alte persoane.
O schimbare psihologică în sens pozitiv va fi “ comportamentul prosocial”- verificare vecinilor, îngrijirea celor nevoiași, întărirea relațiilor de prietenie. Oamenii cultivă momente de bucurie, dar această perturbare a normalității rămâne dureroasă. Mulți trec prin perioade de insomnie, abuz de substante și pot apărea simptome ale stresului post traumatic. Cu toții vom trece prin asta, nu știu exact cum se vor  manifesta unele neliniști – dar ele vor exista. Vom fi surprinși de frica contactului fizic  care ar putea schimba ceva fundamental . Această anxietate va rămâne mult timp și va schimba profund modul în care oamenii interacționează.
Având aceste schimbări în viața noastră de zi cu zi, trebuie să găsim o modalitate de a fi flexibili în acțiunile noastre pentru a ne putea adapta mai bine la o nouă normalitate. Știm că nu ne este ușor, dar nu suntem singuri, cu toții trecem prin aceste lucruri.

Sunt aici pentru a vă sprijini în orice moment, să nu ezitați să mă contactați pentru un sprijin suplimentar.

Cu drag,

Psiholog Rodica Tomoiagă 

 

 

Leave a Reply