Există vreo veste bună despre pandemia Coronavirusului?

iStockphoto.com

În mijlocul fricii, îngrijorării și incertitudinii din jurul pandemiei Coronavirusului, fiecare zi pare să aducă vești mai rele.

Cauza îngrijorării este justificată. Dar, la fel ca majoritatea dezastrelor majore, tragediilor și a amenințărilor pentru sănătatea publică, există motive de speranță și chiar optimism. Frica s-a accentuat brusc în ultimele două săptămâni, este destul de dificil de a oferi și informații liniștitoare fără a transmite false speranțe care ar putea pune în pericol persoane vulnerabile. S-ar putea să fie greu de văzut din cauza ceții dense care s-a lăsat peste noi, dar,totuși, există câteva vești bune.


Iată câteva:

  • Majoritatea persoanelor cu COVID-19 se recuperează. Estimările sugerează acum că 99% din persoanele infectate cu COVID-19 se vor recupera.
  • Unii oameni nu au deloc simptome. În timp ce mii de oameni se infectează, rata totală a decesului este de 1%, sau poate chiar mai mică decât MERS( aprox.34%), SARS (aprox.11%), sau Ebola(90%), deși mai mare decât gripa sezonieră care este de (0,1%) – Harvard Health Publish
  • Pierderea vieții legate de această boală este îngrozitoare și sunt așteptate mult mai multe cazuri, dar majoritatea se vor recupera.
  • Copiii par să fie infectați mai rar și au simptome mai ușoare. Conform CDC, marea majoritate a infecțiilor până în prezent au adulți afectați. Cu toate acestea, este important de menționat că numărul de cazuri noi au scăzut de când a început primul focar în China. OMS a subliniat că “ China și Coreea de Sud au scăzut în mod semnificativ epidemiile”. Acesta este un lucru bun, iar măsurile care au fost luate acolo sunt bune și că eforturile pe care le-au făcut oamenii au meritat.
  • Internetul există. În prezent, avem modalități de a practica distanțarea socială prin păstrarea online a unor conexiuni sociale și medicale. Oamenii aflați în carantină și izolare pot cere și oferi ajutor pe rețelele de socializare, se pot interesa de prietenii lor, medicii își “ văd” familia și pot oferi actualizări cu privire la starea lor. Prin urmare, răspunsul nostru la această pandemie ar trebui să se îmbunătățească cu ajutorul Internetului. Există nenumărate povești despre oamenii care se ajută reciproc.
    Concluzie : Să nu greșești. Noua epidemie de Coronavirus este o mare problemă, care se așteaptă să crească în următoarele zile și săptămâni. Pentru cei care sunt infectați, precum și pentru cei care încearcă să evite infecția, acestea sunt perioade de încercare. Dar, pe fondul oricărei suferințe și întunecări, există câteva povești pozitive, mesaje pozitive și motive pozitive de a rămâne plini de speranță. Suntem cu toții oameni, ne îmbolnăvim și ne facem griji pentru cei dragi. Suntem creaturi sociale, încercăm să ne ajutăm unii pe alții atunci când se întâmplă lucruri rele. Dacă se întâmplă acest lucru, este o veste bună, care nu a putut fi prevăzută înainte de pandemie.

Psiholog Rodica Tomoiagă

Leave a Reply