Suferința psihologică a celor care lucrează în domeniul sănătății-Efectele Covid-19

Când am scris acest articol m-am gândit la sora mea care lucrează într-un spital din Italia. “Mulți dintre noi suntem în lacrimi, dar nu la gândul de a ne risca propria sănătate ( asta vine odată cu meseria noastră), ci la nevoia de a ne distanța de cei dragi pentru a nu-i infecta, acest lucru este foarte dureros”. Nu suferă doar de anxietatea îngrijirii pacienților bolnavi- se confruntă cu lipsa gravă de echipament personal de protecție, schimbări rapide ale protocoalelor spitalului, în același timp trebuie să transmită o stare de calm familiei cu privire la acestă situație neclară și plină de incertitudine.

Dacă acum vă este greu să rămâneți acasă, imaginați-vă cum ar fi să fiți medic sau asistent medical în această perioadă grea. Asistenții medicali sunt cei mai expuși la riscul de a fi infectați cu acest virus, ei nu se pot proteja și nu pot să rămână acasă. Mulți dintre aceștia se separă de familiile lor săptămâni întregi pentru a evita răspândirea virusului. Prin urmare, starea de bine mentală a celor care lucrează în domeniul sănătății este în mare pericol.
Un nou studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane, cuantifică acest risc. Studiul bazat pe sondaj examinează rezultatele sănătății mintale a 1.257 de persoane care lucrează în domeniul asistenței medicale care participă la îngrijirea pacienților cu COVID-19 în 34 de spitale. Rezultatele au arătat că au prezentat simptome de depresie ( 50%), anxietate (45%), insomnie(34%) și suferință psihologică (71,5%).
Asistentele raportează simptome deosebit de severe -se tem că își vor infecta familia,deoarece sunt cele mai expuse riscului de a contacta acest virus.

“ Încercăm să menținem pasul, dar conducerea noastră pare la fel de confuză pe cât suntem noi pe teren. Sunt cu un pas în urmă cu informații cruciale, nu am echipament esențial și mă înec în panica oamenilor din jurul meu” -a scris Laura Danso, asistentă de medicină de familie în Denver, Colorado pe 21 martie.
O pandemie poate avea un efect grav asupra sănătății mintale asupra oricui. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă consumul de mese bine echilibrate, exerciții fizice regulate și somn mult. APA (Asociația Psihologilor Americani) a observat, de asemenea că gestionarea stresului mai devreme poate preveni problemele de sănătate pe termen lung. În situația în care simțiți o creștere acută a anxietății, depresiei sau alte afecțiuni luați în considerare ajutorul unui psiholog. Mulți psihologi oferă consiliere psihologică în această perioadă. Există, de asemenea, o varietate de practici de meditație mindfulness pe care le puteți încerca și nu costă nimic.
COVID-19 afectează sănătatea mintală a asistenților medicali și a celor care lucrează în prima linie mai mult decât la alte persoane. Poate fi benefic să vă exprimați temerile într-o manieră adecvată, o anxietate mare, necontrolată poate fi o rețetă pentru dezastru. Ca psiholog, deja văd acest lucru în practica mea. Deși sentimentul de anxietate ca răspuns la amenințare este o reacție umană normală, anxietatea ridicată susținută poate submina răspunsurile constructive la criză. Anxietatea crește proporțional cu cât încerci să scapi de ea. Sau, după cum a spus Carl Gustav Jung “ Ceea ce rezistă, persistă”.
Mulți oameni se tem că nu se vor descurca dacă virusul o să apară în oraș, la serviciu sau la școală. Își fac griji că nu vor face față carantinei, pierderii locului de muncă sau a unui salariu. Mințile umane sunt bune să prezică cele mai rele lucruri. Ultimele cercetări arată că oamenii tind să supraestimeze cât de rău vor fi afectați de evenimente negative și subestimează cât de bine vor face față și se vor adapta la situații dificile. Nu subestimați rezistența umană. Sunteți mult mai rezistenți decât credeți. Ființele umane au darul libertății personale și al libertății minții. Autonomia personală permite oamenilor luarea unor măsuri independente și să folosească rațiunea pentru a stabili valori morale. Suntem parte a naturii. Conștiința, cogniția umană și conștientizarea propriei noastre mortalități ne permit să scriem o realitate independentă de supraviețuire și nu doar să reacționăm la pericolele din mediu extern.

Cu drag,

Psiholog Rodica Tomoiagă

Leave a Reply