Psihologia individuală a timpului

Nu există nici o îndoială că fenomenul social complex rezultat din pandemia Coronavirusului, ne-a perturbat cel mai mult în istoria vieții noastre. În această perspectivă, izolarea socială și fizică care limitează expunerea la virus, stările emoționale pe care le experimentăm, alegerile pe care le avem în comportamentul nostru de zi cu zi au legătură cu înțelegerea psihologiei individuale a timpului.
Cercetările asupra perspectivei timpului individual, conceptualizate de Philip Zimbardo ( Zimbardo &Boyd, 2008) și echipele sale de cercetare ( Stolaski, Fieulaine & Van Beck, 2015), arată că atitudinea față de timpul personal este absolut crucială atât la nivel individual, cât și socio-politic în luarea unor măsuri eficiente de către organele de conducere pentru a preveni răspândirea virusului.
În această perioadă de incertitudine și stres, este important să știm că oamenii care percep instituțiile mai slabe subestimează posibili factori de risc, deoarece sunt concentrați asupra prezentului imediat și mai puțin conștienți de consecințele individuale și colective ale acțiunii acestora.
Aceste cunoștințe psihosociale cu privire la perspectiva timpului pot fi utile pentru a înțelege diferența dintre rezultatele epidemiologice între două națiuni precum Italia și Coreea de Sud. Aceste țări sunt comparabile în ceea ce privește dimensiunea populației și eficiența sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, culturile lor diferă foarte mult în ceea ce privește respectarea instituțiilor și a autorităților.
Coronavirusul ne obligă să fim mai conștienți de încrederea noastră în interacțiunilor sociale. Restricțiile asupra interacțiunilor sociale contestă dramatic obiceiurile noastre obișnuite.
Care este percepția mea despre risc și controlul personal asupra vieții mele? Cum îmi pot exprima sociabilitatea într-o manieră non-fizică?
Pe scurt, trebuie să facem față individual și social acestui moment istoric care a debutat prin răspândirea Coronavirusului. Este necesar să fim mai conștienți de necesitatea de a acționa într-un mod individual responsabil orientat pe beneficiile pe termen mediu și lung. Învață să aștepți, întodeauna există timp pentru orice, este esențial să avem răbdare.
Rămâi calm, dar alert!


Leave a Reply