Efectele psihologice ale Coronavirusului asupra sportivilor

Măsuri de prevenire și controlul anxietății
source: Andrew Hamilton, Coronavirus and athletes

Noul Coronavirus a ajuns acum pe fiecare continent, cu excepția Antarcticii. Pe măsură ce continuă să se răspândească, suntem constant invadați cu actualizări ale virusului și cazuri de decese. Acest lucru poate fi copleșitor pentru mulți dintre noi, în mod sigur va avea un impact asupra modului în care participăm la sport, antrenamente și competiții dar și cum ne petrecem timpul liber.
În Decembrie 2019 în orașul Wuhan din China, a început să apară un fenomen ciudat. Un nou Coronavirus ( în portocaliu), un plic sferic acoperit cu vârfuri minuscule care ies în afară. Aceste proteine “ spike” sunt folosite pentru a bloca receptorii de pe suprafețele celulelor umane, pentru a putea obține intrarea în celule unde poate avea loc infecția. Odată intrat în celulă, virusul “ deturnează aparatul genetic al celulei, reprogramându-l pentru a face copii ale Coronavirusului”. În imaginea se poate observa un virus izolat la un pacient din S.U.A, se vede ieșind de la suprafața celulelor în gri .

Imagine: Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, Rocky Mountain Laboratory, SUA
source

Situația tragică din Wuhan este rezultatul unui regim politic care nu a permis oamenilor de sănătate publică să-și facă treaba, această problemă a scăpat de sub control, o serie de măsuri draconice au fost puse în aplicare, vizualizarea acestor imagini ne-a îngrozit pe toți. 5 milioane de oameni au părăsit Wuhan datorită acestor măsuri pentru a putea fi mai bine îngrijiți.

Caracteristicile Coronavirusului care îi conferă o valoare ridicată și potențialul ridicat de a infecta mulți oameni datorită transmiterii asimptomatice au determinat autoritățile să adopte niște măsuri de prevenire în special relevante pentru sportivi la antrenamente și competiții. Pe scurt, este posibil ca mulți indivizi infecțioși să răspândească virusul în comunitate înainte de a dezvolta orice simptome.

Odată ce evenimentele sociale și sportive, adunările în masă și școlile au fost închise, mulți dintre noi se pot întreba de ce se iau astfel de măsuri excepționale, pentru a încetini răspândirea virusului?
Răspunsul este în numărul ridicat de oameni infectați combinat cu severitatea bolii la un număr semnificativ de persoane care ar putea avea nevoie de îngrijiri medicale, toate în același timp- un scenariu cu care nici cel mai avansat sistem de sănătate nu va putea face față. Încetinirea și întârzierea răspândirii reduce magnitudinea vârfului, reducând posibilitatea de a prăbuși sistemul de asistență medicală.

Aud adesea o afirmație că oamenii intră în panică. Panica actuală este rară. A fost văzută mai mult în filme decât în viața reala. În situații de criză, oamenii se ajută de obicei unii pe alții, se susțin reciproc, acționează curajos. Suntem perturbați pentru că putem fi privați de aceste lucruri într- un mod ordonat.

Iată câteva lucruri pe care le puteți face dacă sunteți anxioși, cu privire la această problemă de sănătate publică:

  1. Pune-l în perspectivă

Da, este înfricoșător sa credem că avem de-a face cu un virus nou, în primul rând pentru că nu știm la ce să ne așteptăm. Avem câteva date inițiale despre acest virus care ne pot ajuta să-l punem în perspectivă. De ex. nu știm despre numărul cazurilor ușoare și neidentificate. Rata de fatalitate este în scădere , de la 4% la 0,2-0,4%, odată cu răspândirea inițială a virusului prin China. ( Faust, 2020; Lipsitch,2015).
2. Faceți ce puteți pentru a vă pregăti

Conform Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS), există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de a contracara noul coronavirus. Majoritatea sunt măsuri de bun simț, cum ar fi: spălarea completă a mâinilor, dezinfectarea suprafețelor casnice utilizate în mod obișnuit, mânerele și întrerupătoarele de lumină, ținerea mâinilor departe de față, îndepărtarea de cei care tușesc sau strănută. În plus, încercați să vă mențineți într-o stare bună de sănătate, astfel încât sistemul Dvs. imunitar să funcționeze la maxim.

3. Nu exagerați cu pregătirea

În timp ce pregătirea este de mare ajutor, la un moment dat devine contraproductivă.
4. Limitați expunerea la știri

Există un număr incredibil de știri răspândite pe social-media. Dacă sunteți nerăbdător în legătura cu COVID-19, este posibil sa petreceți mult timp căutând actualizări și reasigurări cu privire la acest nou virus. Acest lucru este de obicei contraproductiv, deoarece multe știri de pe rețelele de socializare se bazează pe povești catastrofale sau senzaționale pentru a obține vizualizări. Verificați știrile o dată pe zi. Dezactivați notificările automate de știri de pe telefonul Dvs. Ai încredere că, dacă există o dezvoltare importantă, vei auzi despre asta rapid.
5. Fii prudent de unde primești informații
Asigurați-vă că utilizați surse de încredere, CDS, OMS, sau puncte de presă importante. Dacă prezentați unele simptome discutați cu medicul sau alt furnizor de servicii medicale.
6.Exersați tehnici de mindfulnes

Mințile noastre sunt făcute pentru a ne proteja. Da, este posibil să se întâmple ceva rău. Recunoaște aceste îngrijorări, dar refocusați mintea în prezent. Este important să ținem legătura cu ceilalți, în special în această perioadă de criză. Un apel telefonic cu o persoană de încredere te poate ajuta când te simți stresat. Mulți oameni simt aceeași anxietate, iar menținerea legăturii cu ei poate ajuta la normalizarea temerilor și la aflarea modului în care ceilalți fac față.
Stai în siguranță!

Bibliografie:

  1. Centers of Dises Control and Prevention( 2020, March 9), COVID-19 Situation Sumary , Cases in the World Health Organization
  2. Report of clustering pneumonia of unknown etiologia in Wuhan City. Wuhan Municipal Health Commission, 2019
  3. Cell , 2020 , Mar4
  4. Sanche et al “ The Novel Coronavirus”, 2019 , Contagious and Mor Infection than Initially Estimated.Leave a Reply