Panică pentru Coronavirus- Cum te poți calma?

Până acum, am văzut cu toții imaginile și am citit titlurile. Coronavirusul este real, iar impactul său este în creștere. Cât de îngrijorați ar trebui să fim cu privire la șansa de infecție? Este dificil de spus, dar un lucru este sigur: panica nu este răspunsul.
Din păcate, exact asta tindem să facem în situații ca acestea. Reacționăm excesiv, luăm decizii pripite, defectuoase. Bănuim că am putea fi deja infectați. Ne pregătim pentru cele mai rele scenarii. Impulsurile iraționale ne invadează gândirea.

Cum și de ce se întâmplă acest lucru?

Iată trei prejudecăți cognitive care ne fac să percepem Coronavirusul ca fiind mai rău decât este de fapt:

  1. Lucrurile care sunt mai ușor de imaginat sunt considerate ca fiind mai susceptibile să se întâmple.

V-ați îngrijorat vreodată că ați putea fi atacați de un rechin? Aproape toată lumea care înoată în ocean, și-a imaginat,la un moment dat că ar putea fi atacat de un rechin. De ce? Nu pentru că șansele sunt mari, ci pentru că am văzut filme, am văzut la știri despre atacul ocazional al rechinilor. Ideea unui atac de rechin este ușor de imaginat, prin urmare credem că ni se poate întâmpla. Același lucru este valabil și pentru Coronavirus. Sunt sute de povești publicate zilnic despre Coronavirus, suntem în mod natural conduși să credem că pandemia este mai mare, mai apropiată și mai periculoasă de fapt.

2. Intuiția este, mai ales, o binecuvântare. În astfel de cazuri, este un blestem.

Abilitatea noastră de a face judecăți clare este una dintre minunile minții umane- ne permitem să navigăm în mediile noastre sociale complicate cu o ușurință relativă – asemănătoare cu un avion care zboară pe pilot automat. În lume există aproximativ 7,5 miliarde de oameni. Potrivit New York Times, aproximativ 100. 000 de persoane au fost infectate încă de ieri. Asta înseamnă, făcând un calcul simplu, șansele actuale ale oricui om din lume care poate contacta virusul este de aproximativ 1 din 75.000. Combinați asta cu faptul că puține persoane care contactează virusul se îmbolnăvesc grav și apoi constatați cât de irațională este isteria care ne-a cuprins.

3. Amenințările existente adesea primesc mai multă atenție decât merită.

Milioane de ani de evoluție ne-a înzestrat cu o arhitectură cognitivă, care este în special adaptată la amenințările din mediu. Așa am reușit să supraviețuim și să ne înmulțim în medii periculoase, cum ar fi African Serengeti. În timp, acest fenomen, cunoscut sub numele de “ prejudecata negativității”, face minuni care să ne păstreze în siguranță în medii amenințătoare sau necunoscute, dar poate produce și griji inutile.
Fiți conștienți de faptul că mintea dvs. are această supraviețuire încorporată. “ Paza bună trece primejdia rea “ – așa se spune, dar lasă lumină verde minții tale raționale pentru a putea face acest lucru.

Concluzie: respirați adânc. Coronavirusul aproape sigur nu vine pentru tine. Și, chiar dacă îl vei întâlni, panica nu este răspunsul. Spală- ți mâinile, continuă să te bucuri de viața ta și lasă restul la voia întâmplării. În acest caz, este de partea ta.

Leave a Reply