De ce suntem așa de speriați de virusul COVID-19

De ce suntem cuprinși de temeri și griji, anxietate crescută, paranoia pentru virusul COVID-19?

Da, este important să acordăm atenție efectelor asupra sănătății unei pandemii, dar ca psiholog, mă intrigă mai mult efectele din ce în ce mai mari asupra sănătății mintale a unei pandemii.
Adesea, s-a spus că diferența dintre oameni și animale este conștientizarea realității că noi, oamenii vom muri într-o zi. Sună depresiv, inducător de panică, nu-i așa?
Trebuie să înțelegem că noi, oamenii, avem în mod colectiv patru temeri existențiale:

  1. Frica de temeinicie-care este definită de pierderea controlului și a libertății. Viața poate fi în mare parte în afara controlului nostru și acest lucru se simte înfricoșător, mai ales că ne place să credem că avem mai mult control decât credem de fapt.
  2. A doua frică existențială este izolarea sau teama de a fi cu adevărat singuri. Această frică este realizarea faptului că fiecare dintre noi experimentează propria lui viață, unică. Deși, împărtășim experiențele noastre cu cei apropiați, nimeni nu va cunoaște niciodată lucrurile noastre interioare. În afară de mine, nimeni nu știe cu exactitate cine sunt de fapt. Acest lucru ne îngrozește.
  3. În al treilea rând trebuie să luptăm cu identitatea și izolarea sau cu înțelegerea a “ cine sunt”? Identitatea și izolarea sunt strâns legate între ele : Singurătatea se naște din această frică. De ex., am putea să ne împărtășim îngrijoararea față de pandemie și apoi să fim respinși de cei din jurul nostru, chiar considerați slabi, acest lucru activează frica de respingere.
  4. Și, în final, ne temem de moarte. Este în natura noastră să trăim, să ne străduim și să dăm un sens vieții noastre. Suntem evoluați în mod evolutiv pentru viață ( de ex. supraviețuire). Când ne confruntăm cu potențialul pentru propria noastră dispariție, suntem provocați “ care este sensul acestei vieți până la urmă?”, Această conștientizare ne-a spulberat presupunerile, pentru că niciodată nu credem cu adevărat că vom fi cei care trebuie să ne confruntăm cu moartea acum.
    Pandemia COVID-19 atinge fiecare dintre aceste patru temeri existențiale, pentru a ne putea familiariza cu ele, evitarea fricii crează spațiu pentru panică, singurătate, depresie și lipsă de speranță. Este nevoie de curaj pentru a suferi și a recunoaște temerile existențiale – de fapt, facem lucruri pentru a le evita cu totul. Fuga de ele nu este o soluție și nici amorțirea lor.

Bibliografie: Kole, S. Greenergy, J.Pyszcynski,T.(2006). Introducing science to the Psychology of the soul: Experimental existențial Psychology, Curent Directions in Psychological Science, 15, 212-216.

Leave a Reply