Marginea mentală a sportivului modern

Să privim succesul sportiv nu numai în mod tradițional sub forma unor rezultate deosebite, ci și din alte unghiuri diferite, cum ar fi:

  • Depășirea propriilor limite;
  • Revenirea la activitatea sportivă și la performanță după o accidentare sau boală/ naștere;
  • Performanțe de top după dopaj;
  • Stabilirea unui mediu pozitiv și de susținere pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor și a talentului ;
  • Să fii un antrenor de succes, care este deschis spre o abordare optimă;
  • Pregătirea psihologică pentru competițiile de vârf.

Ochii sunt oglinda sufletului. Ei pot dezvălui, de asemenea, care sportivi profesioniști, și nu numai, vor ajunge la înfăptuire. Limbajul trupului este un indicator cheie pentru un psiholog sportiv bun.
“ Ceea ce separă binele de măreț este între urechi, modul în care sportivii vorbesc despre ei înșiși, comunicarea lor interioară” – Sylvain Guimond, doctor în psihologie sportivă și expert în biomecanică.
Dacă vorbesc cu ei înșiși cu mult respect, sportivii au o stimă de sine mai mare. Oamenii care sunt foarte buni au șanse și află că o pot face. Sunt construiți de creativitatea lor.
Sunt mulți sportivi care au atât de mult talent dar nu reușesc pentru că nu au creierul conectat cu talentul lor. Succesul unui sportiv este 80% mental, aceată afirmație este susținută de mulți specialiști din domeniul psihologiei sportului .

Fiecare sportiv are, evident, talent. Dar, doar 20% din talentul fizic brut va dicta succesul, restul provine din rezistența mentală a unui jucător. Dacă 20% nu se vor strădui să facă legătura cu mintea, succesul nu are șanse să apară deoarece “ capul lor nu este acolo”. 50 % dintre sportivi suferă de anxietate de performanță. În urmă cu douzăci de ani, acesta era de 10%. Astăzi, există atât de multă presiune asupra lor: “ Ei simt că nu vor să dezamăgească” -aceste așteptări crează multă anxietate.
“Când sportivii sunt răniți, este mult mai mult despre psihologie…”. Lumea sportului s-a schimbat din 1980. Din ce în ce mai multe cercetări în psihologia sportului sunt eficiente. Psihologia sportului a fost târâtă și pusă în funcțiune pentru a îmbunătății performanța după ce toate armele biologice au rămas fără muniție, iar rezultatele mult așteptate încă nu au reușit să apară.
Tulburările specifice de sănătate mintală la sportivi, cum ar fi : tulburările de alimentație, alimentația dezordonată, depresia, anxietatea și stresul, suprasolicitarea, tulburările de somn, tulburarea de deficit de atenție, hiperactivitatea sunt revizuite cu accentul pus pe detectarea, managementul și efectul acestora asupra performanței și prevenire.
Majoritatea sportivilor pe care îi întâlnesc necesită ajutor în respectul de sine și în imaginea de sine. Să vorbești cu un sportiv despre psihologia sportului poate fi dificil datorită obiceiurilor învechite cu care mintea lui a fost obișnuită. Obiceiurile vechi nu deschid ușile noi.
“ La 12 ani, am jucat mult mai bine, nu am avut atâta stres, doar mai puțin, venit din partea părinților mei …” a relatat sportivul.
Psihologul sportiv: fă-i pe ei să se adapteze la tine, nu te ajusta la ei, ai dovedit că ești un jucător bun, du-te înapoi la același jucător, ai încredere în tine, când te lovesc tare, mulțumește- le, îți spun cât de bine ești. Dacă ai fi obișnuit, nu le-ar păsa.

Leave a Reply