Sportivii: Performanța sub presiune

sportperformance

Sunt necesare multe calități pentru a face performanță: pasiune, determinare, motivație, angajament, disciplină și consecvență. Una dintre abilitățile mentale importante care pot fi adesea trecute cu vederea de sportivi este duritatea mentală.
Duritatea mentală este descrisă ca fiind capacitatea de a face față presiunii, adversității și stresului ( Bull,1996). După ce au petrecut o viață întreagă de formare și perfecționare pentru a concura la competiții importante, sportivii pot simți în mod evident o cantitate mare de presiune și stres atunci când vine timpul pentru performanță.

Cercetările arată că sportivii obțin cele mai bune rezultate de performanță atunci când au mai multă duritate mentală, măsurată prin atribute asociate în mod obișnuit ( Bull, 1996).

Puterea și conștientizarea mentală influențează mai multe mecanisme de bază care operează în combinație pentru a obține o mentalitate de succes și un rezultat al performanței. Fiecare practică și competiție începe cu modul în care un sportiv gândește și în funcție de cum este orientată mentalitatea lui: calitatea gândurilor noastre este critică și poate fi adesea atribuită succesului sau neajunsurilor noastre.
Duritatea mentală este o abilitate pe care orice sportiv o poate dobândi. Aceasta poate ajuta la influențarea pozitivă a performanței. Studiile recente au arătat că sportivii care au un nivel ridicat de încredere și control au raportat și au simțit mai puțin disconfort fizic în timpul competiției și niveluri mai mari de concentrare decât cei care au avut mai puțină încredere ( Hamilton, 2015).
Aceste dovezi susțin importanța durității mentale pentru performanță și cât de important este să crezi în tine și în abilitățile tale.

Bibliografie

Bull, S.J.,Albinson, J.G., & Shambrook, C.J.(1996). The mental Game plan: Getting psyched from sport. Eastbourne, UK: Sport Dynamics

Hamilton, M.( 2015)“ How Much Does Mental Toughness Affect Race Times? “ Runner’s World, 26 May 2015.

Leave a Reply