Somnul, o problemă a noii generații

“ M-am gândit să-i cumpăr o tabletă și să-l las să se joace și el, majoritatea colegilor se lăudau la școală că au acasă, m-am gândit că fac un bine pentru copilul meu care iubea să citească și să joace baschet…..” mi-a spus o mama în timpul ședinței de terapie.

Conectați adesea la tablete și telefoane, copiii și adolescenții de astăzi au redus mult calitatea somnului nocturn, iar insuficiența orelor de somn pe noapte, atrage după sine un comportament care provoacă probleme de atenție, nivel crescut de anxietate, depresie, comportamente agresive și rezultate școlare slabe.
Ne confruntăm cu o generație de adolescenți care doarme mai puțin. Tinerii conectați la tehnologii până târziu în noapte, dorm în medie șapte ore de somn, în condițiile în care au nevoie de opt-zece ore de somn pe noapte, atenționează psihologii.
În vremurile actuale, copiii care au programe dezordonate din cauza folosirii tabletei sau telefoanelor, sunt din ce în ce mai numeroși. De asemenea, vârsta la care copilul începe să nu mai aibă un orar prestabilit, să încalce orele de somn și disciplina orelor de studiu sau joacă începe să scadă alarmant. Joaca în aer liber, iarba verde din copilăria noastră au fost înlocuite cu ecranele tabletei și a telefonului.
Pentru tineri, statul până la ore târzii îi fac să se simtă mai interesanți, lucru cu care se laudă pe rețelele de socializare. Acestea sunt singurele momente în care pot purta conversații ferite departe de privirile curioase și critice ale adulților.

Ce efecte are asupra sănătății copilului lipsa somnului?

Lipsa somnului lasă amprente asupra sănătății, comportamentului și performanțelor școlare ale copiilor și adolescenților. De asemenea, are efecte asupra performanței sportive, afectând antrenamentul de zi cu zi. În această etapă a vieții, creierul lor nu este pe deplin format, și este nevoie de somn odihnitor și suficient pentru a se dezvolta armonios din punct de vedere fizic și psihic. Somnul din prima etapă a nopții, este considerat cel mai benefic pentru creier.

Ce pot face părinții?


Cu toții ne dorim să fim cei mai buni părinți pentru copiii noaștri, este important în acest sens să vă concentrați pe priorități și stabilirea unui program prin care să echilibrați joaca, temele, hrana și odihna. Psihologii recomandă părinților să se implice mai mult în viața copiilor, e inutil să aleagă să stea nepăsători în fața unui astfel de comportament care afectează viața copiilor lor. Sigur, admitem că acestă acțiune este o problemă delicată, tocmai de aceea, intervenția presupune ca părintele să fie ferm în ordonarea vieții tinerilor și nici un caz nu într-un mod tiranic, nici agresiv, ci prietenește și implicat activ. Primul pas este de a preveni dependența, nu este un semn bun când copilul este liniștit și nu te deranjează, fiindcă stă ore în șir izolat în camera lui, cu tableta.
Părintele trebuie să fie un exemplu pentru copilul lui și să adopte o atitudine în concordanță cu discursul lui. Astfel că, doar să ne plângem și să îi certăm pentru comportamentul lor, nu ajută, părinții trebuie să ofere alternative nu doar să le interzică timpul petrecut pe tabletă.

Psiholog- Rodica Tomoiaga


Leave a Reply