REBT în sport :influența credințelor iraționale asupra performanței sportive

Sport psychology/ Cum ajută psihologul sportiv ?

Convingeri raționale :” Îmi va fi destul de greu în următoarele zile, dar voi trece peste asta, voi fi bine ….nu este cel mai rău lucru din viața mea ….chiar dacă voi avea un scor mai slab în primul set al meciului de tenis ….pot suporta acest lucru și în final voi câștiga “- jucătoare de tenis

Psihologul sportiv: Am mai spus-o, presiunea este în mintea ta ….oricând se poate schimba scorul …. doar respiră profund …ascultă respirația ….

Convingeri iraționale: “ Unii oameni cred că fotbalul este o problemă de viață și de moarte. Sunt foarte dezamăgit de presiunea pe care o crează atitudinea respectivă. Vă pot asigura, că viața înseamnă mult mai mult, există lucruri mult mai importante în viața unui sportiv”. – Bill Shankly, manager Liverpool Football Club, 1974.

“ Trebuie să câștig”, “ trebuie să joc bine”, “ antrenorul trebuie să mă placă”, sunt toate expresii comune ale sportivilor care spun și gândesc într-o stare emoțională irațională. Gândurile lor sunt rigide și oferă un model de gândire pentru care mintea lor nu are alternativă.

“Dăcă nu poți accepta să pierzi, nu poți câștiga”

Vince Lombardi

Unii sportivi au nevoie de a se cunoaște în profunzime pentru a contracara convingerile iraționale de bază care determină emoții și comportamente nesănătoase care pot fi tratate prin REBT. Un studiu care a examinat în mod direct relația dintre credințele iraționale și rezultatele de performanță a evidențiat faptul că, credințele iraționale au dus la creșteri ale epuizării fizice și emoționale, o dimensiune a burnout-ului la sportivii fotbaliști pe o perioadă de 8 săptămânii,( Turner& Moore, 2015). De asemenea, s-a constatat că sportivii care au avut un scor ridicat la credințe iraționale au avut scoruri mari la trăsăturile de anxietate, depresie și furie, ( Turner&Colab, 2016).

REBT-(Elis,1957), terapia cognitiv-comportamentală originală, o abordare valoroasă pentru rezolvarea problemelor în sport. Acesta susține că nu evenimentele cu care interacționează sportivul provoacă emoții și comportamente, ci mai degrabă modul în care sportivii interpretează aceste evenimente.

“Un set de credințe,care exprimă o opinie particulară îți influențează felul în care trăiești”. (Dryden, 2007, p. 219)


Un psiholog sportiv ar putea ajuta sportivii să-și ghideze conversațiile prin utilizarea unui cadru numit ABCDE, prezentat mai jos:

A. Adversitate: aceasta este orice eveniment care se întâmplă în viața sportivului și îi crează anxietate sau alte emoții.

B. Credința irațională: se referă la povestea pe care ne-o spunem despre ceea ce s-a întâmplat la punctul A.

C. Consecințele emoționale și comportamentale: punctul B duce la C. Consecințele pot fi comportamentale sau emoționale, de exemplu, anxietate mai mare și tristețe.
D. Disputarea / Restructurarea ( argumentele împotriva convingerilor iraționale). Aceasta implică sportivul în practicarea dinamică la provocarea credințelor iraționale, examinând, întrebând și provocând opiniile sportivilor.
E. Noul efect: promovează emoții și comportamente noi care au ca rezultat o gândire mai rațională, mai rezonabilă și mai logică decât evenimentul inițial.

Faza de disputare este cea mai importantă etapă a procesului și consolidează o relație bună cu sportivul, pe baza raportului unu la unu. Această dispută ar putea dura aproximativ 3 ședințe în jurul a 50 minute- o oră și este un proces important pentru a permite schimbarea. Iată câteva întrebări care pot fi luate în considerare atunci când încercați să facilitați faza de disputare și să separați gândurile realiste de cele disfuncționale.
S-ar potrivi aceste gânduri cu credințele din lumea reală?
Te-ar putea ajuta această credință să-ți atingi obiectivele, interesele sau să ai succes?
Această credință ajută la promovarea relațiilor pozitive?
Această credință ar fi de ajutor real pentru performanța mea? ….

Efectele practicării REBT în sport

  • Minimizarea gândirii catastrofale și provocarea credințelor contraproductive deopotrivă centrale în scopurile și procesul de intervenție REBT;
  • Restructurarea cognitivă fiind destul de importantă pentru susținerea credințelor raționale peste credințele iraționale;
  • Capacitatea credințelor raționale de a promova reziliență a fost întâlnită la un atlet în Athlete Rational Resilience ( Dryden, 2007, p.219);
  • Utilizarea REBT pentru a promova reziliență este un cadru valoros pentru cercetările viitoare și ar putea contribui la elucidarea legăturilor dintre credințele iraționale și raționale asupra performanței sportive.

Toate schimbările sunt grele la început, dezordonate la mijloc și încântătoare la sfârșit .Leave a Reply