Factorii psihologici care afectează performanța sportivă

Cum poate ajuta psihologul sportiv?

“ Am fost stresat de problemele pe care le-am avut cu familia. Nu dormeam bine. Pe teren, așteptările antrenorului combinate cu debutul meu în noua echipă au fost ca o furtună puternică care a venit peste mine…”.

Factorii psihologici care afectează cel mai mult performanța sunt: încrederea în sine, motivația, controlul emoțional și concentrarea.

“ Bătăliile vieții nu merg întodeauna la o femeie sau un bărbat puternic, dar, mai devreme sau mai târziu, persoana care câștigă este cea care crede că poate”.-Arnold Palmer

Sportivii de înaltă performanță susțin că 90% din succesul lor provine din antrenament și capacitatea mentală. În sporturile profesionale, nu există diferențe mari în ceea ce privește potențialul, antrenamentul sau abilitățiile fizice. Prin urmare, factorii determinanți ai succesului se află pe tărâmul psihologic.

Ce variabile psihologice determină performanța sportivă?

Este clar că factorii mentali afectează performanța sportivă. Acest lucru este valabil atăt pentru sportivi, cât și pentru orice membru al echipei care participă la sport. Astăzi avem dovezi pentru a susține această idee. Oamenii care practică orice sport fizic, indiferent dacă sunt sportivi sau amatori, pot beneficia de dezvoltarea anumitor instrumente psihologice. Instrumentele psihologice pot ajuta la creșterea capacității și a performanțelor lor sportive.
Care sunt factorii psihologici care îmbunătățesc performanța sportivă?
Factorii psihologici ai sportului care afectează cel mai mult performanța sunt: încrederea în sine, motivația, controlul emoțional și concentrarea.

  • Motivația: acest lucru este important pentru orice zonă doriți să optimizați. Este importantă în special în sport. Gândiți-vă la sportivii care experimentează creșteri și pierderi constante. În cazul lor, motivația intrinsecă și dragostea pentru ceea ce fac este de obicei ceea ce îi ajută să se recupereze după o pasă proastă, o aruncare groaznică sau un scor mult mai mic decât se așteptau.
  • Concentrarea: sportivii trebuie să abă capacitatea de a se concentra intens. Toate acțiunile, chiar și cele simple sau intuitive, necesită concentrare. O mișcare slab executată poate duce la pierdere sau accidentare. Poate strica luni întregi de pregătire. De aceea, nici măcar un sportiv cu pregătire medie, nu este de obicei distras.
  • Controlul emoțional: făcând exerciții de antrenament mental care să vă ajute să controlați emoțiile și îndoielile poate face diferența între succes și eșec. Când un control slab afectează performanțele unui sportiv, este de obicei pentru că acesta este copleșit de emoții.
  • Încrederea în sine: în sfârșit, încrederea în capacitatea dumneavoastră de a finaliza cu succes o sarcină este esențială pentru victorie.

“ Te poți motiva prin frică sau te poți motiva prin recompense. Ambele metode sunt doar temporare. Singurul lucru durabil este motivația de sine”.- Homer Rice

Care sunt tehnicile mentale pentru îmbunătățirea performanței sportive?
A fi sportiv de performanță implică un grad ridicat de implicare emoțională . În primul rând, sportivii trebuie să identifice și să-și analizeze punctele tari și punctele slabe.
Apoi pot folosi tehnici personalizate pentru a spori performanța și încrederea. Dacă nu sunt personalizate, atunci aceste tehnici pot fi contraproductive.

  • Iată câteva tehnici pe care sportivii le folosesc cel mai des pentru a-și îmbunătății performanța:controlul atenției, stabilirea obiectivelor, relaxarea și vizualizarea.
  • Controlul atenției: atenția atât internă, cât și externă. Atenția internă este atunci când un sportiv se concentrează asupra lucrurilor care se întâmplă în propriul corp ( gânduri, dialog intern, sentimente și mișcări). Atenția externă este atunci când un sportiv se concentrează asupra lucrurilor din afara corpului său.
  • Stabilirea obiectivelor: acest lucru îi ajută pe sportivi să aibă o viziune de ansamblu asupra muncii pe care trebuie să o facă. De asemenea, pot vizualiza un plan pentru a atinge obiectivele finale.
  • Relaxarea: tehnica de relaxare este orice metodă, procedură sau activitate care ajută la reducerea tensiunii fizice și/ sau mentale. Este menită să scadă stresul și anxietatea și să le înlocuiască cu liniște interioară.
  • Vizualizarea: reprezăntările mentale sunt modalități simbolice de reproducere a realității. Vizualizarea este extrem de puternică pentru sportivi.

În cele din urmă, este important să ne amintim că sportul, în special sporturile de performanță, implică multă durere și suferință. Și nu doar durerea pe care o produce exercițiul în sine, ci și tot ceea ce provine din el indirect.
Prin urmare, sportul este cel mai bun profesor de reziliență. Multe dintre tehnicile psihologice pe care le folosesc cu sportivii sunt cele pe care le putem folosi și în alte contexte extrem de competitive și solicitante.

2 Thoughts

Leave a Reply