Puterea emoțională a atingerii

Acea atingere umană care înseamnă atât de mult

Nimeni nu vrea să trăiască singur

Cine vrea să zâmbească, să râdă sau să plângă singur

Am pierdut legătura care înseamnă atât de mult

Am pierdut atingerea umană. -Human Touch ,

Charles Reuben

Staționarea noastră în spatele ecranelor telefoanelor și laptopurilor nu a făcut decât să agraveze tendința de a pierde legătura cu latura noastră umană. Atingerea interpersonală este un aspect fundamental, dar subevaluat al naturii umane.
Cercetările psihologice arată că chiar și formele trecătoare de atingere pot avea un impact puternic asupra funcționării noastre emoționale și sociale. Având în vedere efectele sale benefice semnificative, atingerea poate fi valoroasă ca instrument terapeutic sau de promovare a sănătății.
Ai avut vreodată picioarele reci noaptea? De-a lungul secolelor, diverse forme de atingere interpersonală au devenit din ce în ce mai puțin obișnuite, stârnite sub o schimbare a valorilor culturale și a noilor tehnologii. Privim atingerea din ce în ce mai mult ca fiind neigenică și chiar invazivă, ea devenind din ce în ce mai rară.
Cum ne influențează atingerea viața?
Fie că obținem o palmă prietenoasă pe spate, o mângâiere senzuală sau un sărut iubitor -atingerea interpersonală are un impact puternic asupra emoțiilor noastre. De fapt, pielea noastră conține receptori care provoacă direct răspunsuri emoționale, prin stimularea zonelor erogene sau a terminațiilor nervoase care răspund la durere( Auvray, Myin,&Spence,2010). Impactul emoțional al atingerii interpersonale este înrădăcinat în biologia noastră.Întradevăr, există dovezi distincte că, la speciile de mamifere, atingerea declanșează eliberarea oxitocinei, un hormon care scade nivelul de stres.
Efectele de îmbunătățire a oxitocinei pot reduce disconfortul pe care îl resimt oamenii din cauza stresului de zi cu zi, cum ar fi tulburările emoționale sau conflictele din familie și de la locul de muncă. ( Harner, 2009;Taylor,2006)

Romancierul francez Michel Houllebecq (1998) a avut în vedere un viitor în care tot contactul dintre oameni este mediat de tehnologie. Ca atare, s-a întrebat dacă tehnologia haptică poate înlocui atingerea interpersonală .Este îmbrățisarea unui sacou haptic la fel de valoroasă ca îmbrățisarea unei ființe umane?
Societatea copleșită de tehnologie va fi complet lipsită de atingerea umană?
Desi provocatoare aceste întrebări, sunt necesare. În viitorul apropiat, principala utilizare a tehnologiei haptice nu constă în înlocuirea atingerii umane. Mai degrabă tehnologia haptică va oferi experiențe tactile pentru persoanele care altfel vor rămâne fără atingere. De asemenea, tehnologia haptică poate permite părinților să-și îmbrățișeze copii în timp ce lucrează sau călătoresc. Noile dezvoltări tehnologice pot permite astfel unui număr mare de indivizi să profite de beneficiile sociale și emoționale ale atingerii interpersonale.

Leave a Reply