Cu depresia la psiholog

shuttersttock.com

Cum ajută psihologii la tratarea tulburărilor depresive

Vorbesc cu unul dintre clenții mei care este deprimat. Îmi spune că s-a luptat să doarmă, se simte slab, fără energie și nu mai are poftă de mâncare. Uneori îmi spune că se trezește gândindu-se că viața nu merită trăită iar pentru el este prea mult să facă față sarcinilor de zi cu zi.
În calitate de psiholog i-am spus despre puterea exercițiului fizic, de ce somnul și dieta sunt atât de importante și cum să recunoască gândurile negative.
“ La început am crezut că este doar un lucru tranzitoriu datorită solicitărilor de zi cu zi, dar, apoi m-am prăbușit. Soția mea a observat că am probleme cu somnul, mi-a spus să merg la medicul de familie să-mi dea somnifere, dar nu a funcționat. Într-o dimineață am vrut să să mă dau jos din pat pentru a mă pregăti să merg la serviciu, dar pur și simplu nu am putut, în acel moment mi-am dat seama că ceva se întâmplă cu mine.”

Toată lumea trece prin perioade de tristețe uneori. Dar depresia este ceva mai mult. Depresia este tristețea sau disperarea extremă care durează mai multe zile. Interferează cu activitățile de zi cu zi și poate provoca chiar durere fizică. Din fericire, depresia se poate trata.
Înțelegerea depresiei

O întreagă combinație de factori au dus la depresia clientului meu: presiunea de acasă, dificultățile financiare, lucrul solicitant în serviciile medicale de sănătate. Depresia este cauzată de o combinație de factori: genetici, biologici, psihologici, sociali și de mediu. Schimbările majore de viață, traumele și stresul pot provoca, de asemenea, un episod de depresie, deși unele episoade de depresie încep fără o cauză externă evidentă.
Depresia nu este un semn de slăbiciune. Nu este ceva din care te poți” desprinde”. Este o tulburare care necesită tratament de specialitate: “ M-am simțit ca și cum m-aș fi aflat pe fundul unei văi adânci, cu pereți de stâncă de neclintit pe ambele părți care se înălțau deasupra mea și pur și simplu nu puteam să văd calea”

Tratament pentru depresie

Medicamentele antidepresive pot fi utile pentru reducerea simptomelor depresiei la unele persoane, în special la persoanele cu depresie severă. Psihoterapia este, de asemenea, un tratament eficient, fie singură sau în combinație cu medicamente. Beneficiile psihoterapiei pot avea un efect de durată și ajută la prevenirea recăderilor.
Terapeuții lucrează în strânsă colaborare cu pacienții lor pentru a crea planuri de tratament adaptate care să răspundă nevoilor și preocupărilor lor unice.
“După câteva ședințe de terapie, creierul meu a început să se dezghețe și am prins curaj de a le spune colegilor mei motivul pentru care am lipsit de la serviciu. Această experiență m-a schimbat, am început să mă îngrijesc mult mai bine, să fac exerciții fizice regulat, să mănânc sănătos, să privesc diferit problemele oamenilor. Iar când întâlnesc alți oameni deprimați le sun că am fost și eu în acea vale adâncă.”

Doua dintre cele mai comune terapii bazate pe dovezi care sunt eficiente în tratarea depresiei sunt : terapia cognitiv-comportamentală și terapia interpersonală.

Leave a Reply