Mintea sportivă

Independent.co.uk

Percepțiile se schimbă, sportivii vorbesc, stigmatul se estompează . Dar, mai sunt multe de făcut (Dilruba Tayfun).

Stabilirea parității dintre sănătatea fizică și cea psihică este un obiectiv ambițios la care trebuie să lucrăm . Fără sprijinul cluburilor și al autorităților pentru a aduce oameni potriviți, conversația despre mintea sportivă nu va merge prea departe.

În întreaga comunitate sportivă, tot mai mulți sportivi -atât în trecut cât și în prezent- vorbesc în public despre experiențele lor.

Sportivii înșiși au jucat un rol important în combaterea stigmei sociale atunci când se cere ajutor pentru pregătirea mentală. Deși psihologia sportului se concentrează pe îmbunătățirea performanței atletice, unii oameni văd psihologul sportiv ca pe un lucru negativ pornind de la premiza că: “ Psihologia de orice natură este rezervată persoanelor slabe”.

Psihologii sportivi ajută sportivii de toate tipurile să obțină rezultate optime pe teren, în bazin sau pe pistă..etc. Indiferent dacă sfătuiesc sportivii individual sau lucrează cu echipe, antrenori sau manageri, ei se concentrează pe modul în care factorii mentali și emoționali influențează performanța sportivă.
Dar această profesie este mai mult decât munca în cabinet. Lucrând cu sportivii poți descoperi tehnici și moduri de gândire care pot împinge limitele a ceea ce umanitatea poate realiza: “ Nu există o hartă a modului în care funcționează mintea – în special pentru cei care urmăresc limitele performanței umane”

În loc să ne concentrăm pe slăbiciunile sau eșecurile clienților, psihologii sportivi recunosc că sportivii de talie mondială trebuie să înțeleagă modul în care funcționează mintea lor pentru a performa mai bine.

Tratezi fiecare sportiv ca pe o persoană unică și fiecare echipă ca pe o personalitate unică.
Conexiunea dintre minte și corp m-a fascinat. Atunci când lucrezi cu un sportiv te bazezi pe cunoștiințele tale despre mintea umană și despre cum aceasta afectează comportamentul și performanța. De asemenea, înveți tot timpul despre progresul științific, despre rolul meditației, al atenției și al sănătății mintale în performanță.
Când un tânăr sportiv a intrat pentru prima dată într-o competiție oficială, anxietatea i-a afectat performanța: “ Am fost într-un corp străin, complet neechipat pentru a face față activității care mi-a plăcut cel mai mult, în timp am fost judecat și criticat de colegii mei”-spune sportivul. “ Am încercat încă trei competiții, toate cu rezultate similare” , “ Apoi ai apărut tu care mi-ai schimbat întreaga strategie, am început să prind mingea, fără griji și distrageri, am conștientizat că mintea mea controlează corpul, această experiență m-a făcut să- mi doresc să înțeleg impactul dintre minte-corp și performanța mea”
Când anxietatea de performanță îi determină pe sportivi să se îndoiască de abilitățiile lor, ei pot face schimbări subtile în mișcările lor, ceea ce duce la un coș ratat sau o minge pierdută.
Când îi înveți pe sportivi să conștientizeze propriul proces de gândire, jocul se schimbă, indiferent de ce sport discutăm, pentru că mintea controlează corpul. Pregătirea minții sportive este în centrul activității mele, dezvoltarea unei conștientizări și a capacității mentale de a se adapta și concentra sub presiune pentru a genera un sentiment de încredere indiferent de circumstanțe.

Este cu adevărat o împlinire să fii implicat în schimbarea oamenilor în bine, atât pe teren cât și în afara acestuia. Spun acest lucru mai ales în cazul unui accident sportiv. Primul meu client a fost un sportiv accidentat, era într-o stare de vulnerabilitate psihică. În urma intervenției chirurgicale la genunchi, deplasarea lui a necesitat cârje, acest lucru l-a devastat, a refuzat să le folosească. Cumva m-am atașat de el, am mers de multe ori la spital pentru a fi alături de el, tranziția forțată de a ieși pentru o perioadă din sport este un stres inevitabil pentru majoritatea sportivilor. Dar, dacă se păstrează o parte din imaginea sportivă, acest lucru ajută la o recuperare mai rapidă și poate atenua impactul psihologic.
Multe asociații profesioniste sportive au cunoscut o creștere a membrilor care le-au solicitat sprijinul în ultimii ani, pe măsură ce atitudinile sportivilor față de sănătatea mintală s-au schimbat în sensul de a-și pune binele pe primul loc.
“ Cei mai mulți jucători / ex. de jucători care vorbesc deschis despre problemele lor în presă și social media, au dus la creșterea încrederii de a apela la serviciile unui psiholog sportiv. Sportul are nevoie de mai mulți astfel de oameni curajoși. Este vorba despre bărbați și femei care au puterea prin simplu act de a vorbi, de a schimba discuția în jurul sănătății mintale.

Leave a Reply