Cum poți să ajuți copilul să-și gestioneze sentimentele

Eleanor Davis

“Copilul meu nu mă ascultă” -această poveste comună a părinților este plină de frustrare. Este dificil să nu o luăm personal sau în serios și concluzionăm adesea că, copilul nostru nu ne respectă. De asemenea, avem tendința să ridicăm vocea și să recurgem la amenințări.
În calitate de psiholog, cred că este benefic pentru copii să-i învățăm să-și dezvolte abilități pentru gestionarea emoțiilor- inteligența emoțională. Sunt de acord că este inutil sau toxic să le spui copiilor că nu ar trebui să fie triști sau supărați. Este benefic să-i ajutăm pe copii să facă diferența dintre sentimentele lor, naturale și firești, și acțiunile lor, care uneori nu se potrivesc cu situația pe care o experimentează pentru a dezvolta conștientizarea a ceea ce simt și a unui “ vocabular de simț” .
Acest lucru va reduce riscul îmbolnăvirilor de sănătate mintală, a comportamentelor dezadaptative și vor deveni mai rezistenți la stres.
Unul dintre copii cu care lucrez mi-a spus adesea “ doar gânduri pozitive” , “ nici o lacrimă, un sentiment trist sau rău” nu i s-a permis să-și exprime sentimentele negative, el “ trebuie” să fie puternic pentru a face performanță.
Este nevoie să acordăm prioritate învățării acestor abilități emoționale, datorită schimbării valorilor umane .

Iată câteva idei despre cum putem să facem acest lucru:

  • Concentrați-vă pe acțiune: spune-i copilului ce ar fi bine să facă , nu ceea ce nu ar trebui. Dacă- i ceri unui copil să înceteze să se joace cu mingea, este posibil să nu se oprească, nu pentru că încearcă să fie sfidător, ci pentru că, copii nu sunt conectați să se oprească din timp. Redirecționarea este mai ușoară decât oprirea bruscă dintr-o activitate care îi place.
  • Cum poate face față un copil cu toate sarcinile de la școală și așteptările părinților de a face performanță ?
  • Faceți lucrurile împreună. Este nevoie de ajutor din partea părinților și sarcini mai puțin provocatoare atunci când copilul este obosit, flămând sau “ deranjat emoțional” (plânge).
  • Alegerea momentului: mergeți la el, priviți-l în ochi, puneți mâna cu blândețe pe umărul copilului, apoi îi cereți ce doriți să facă și stați acolo lângă el, calm și încrezător, până când copilul Dvs. se mișcă în direcția dorită- acționează. Nu-i cereți mai multe lucruri simultan.
  • Așteptări realiste- totuși este un copil. Părinții îmi spun: “ În fiecare seara după ce îl iau de la antrenament, îi spun să se pregătească de culcare, după 45 de minute abia dacă și-a scos un ciorap … și nu se dezlipește de telefon”. Dacă se întâmplă în fiecare seară, în mod clar această abordare a pregătirii pentru culcare nu funcționează! Este nevoie de altceva.
  • Obține-ți atenția lui- îi cereți de 14 ori să facă ceva și copilul Dvs. nu face, atunci îl antrenați pentru a vă ignora de 14 ori solicitările .Schimbați abordarea: “ Când îți termini temele de făcut poți să te joci afară cu prietenul tău”, “ Când jucăriile tale sunt adunate, atunci putem merge în parc”. Folosirea acestor sugestii motivează copilul și îi arată că o să obțină rezultate pozitive în urma acțiunilor lui.
  • Stabiliți rutine – este mai ușor pentru copii să se conformeze atunci când știu ce au de făcut: “Mingea de baschet se ține în camera ta”, “Ora 21:00 este ora de culcare”, “ Haina se pune pe cuier”.
  • Spune te rog și mulțumesc copilului atunci când te ascultă și face ceea ce îi ceri. O comandă dură, pe un ton ridicat va duce la mai multă rezistență decât o solicitare politicoasă cu o voce plăcută.

De multe ori, ne folosim cele mai bune maniere cu străinii și nu facem efortul de a fi amabili cu familiile noastre.

Leave a Reply