Duritatea mentală- cum să fii mai rapid, mai bun și mai rezistent în sport

Duritatea mentală nu e ceva care se face în grabă, nu este un maraton al rezolvării de probleme ( deși rezolvăm probleme) ci un timp al tău, un timp pe care alegi să ți- l oferi numai ție, gândurilor tale, poveștii tale de viață, trecutului tău pentru a te cunoaște, pentru a te întâlni cu tine însuți și a învăța să te iubești și să te accepți așa cum ești.

Știință ajută la crearea de noi metode de antrenament și performanțe uimitoare pentru sportivi. Tot ceea ce facem ca psihologi sportivi este bazat pe știință . Creierul și corpul vor codifica aceste mișcări asemenea unui computer. Nu are sens să te antrenezi doar fizic atunci când încerci să faci performanță.

Unde sunt limitele capacității umane? Cât de aproape suntem să le atingem?

Michael Joyner, un alergător și fiziolog, a publicat în 1991, o lucrare care evidențiază cele trei elemente definitorii ale unui sportiv :

1. Cantitatea maximă de oxigen pe care un corp o poate prelua;

2. Ritmul cu care organismul consumă energie ( economie funcțională)

3. Cantitatea de efort pe care un corp o poate menține înainte de a elibera acidul lactic.

Pentru aceste caracteristici este nevoie de pregătire psihologică : unii oameni vor continua să facă lucruri unice, deoarece își pregătesc mintea să nu ducă corpul peste limita de oboseală la epuizare, prin dozarea efortului și păstrarea resurselor de energie pe finalul competiției.

Mai există și o altă categorie de sportivi de excepție care fac eforturi care se bazează pe coordonarea mână -ochi: golurile lui Cristiano Ronaldo și Lionel Messi, slam-urile de tenis ale lui Roger Federer și SerenaWiliams, Steve Smith sau Dan Bradman, care s-au antrenat lovind o minge de golf .

Dar există și limite fiziologice, primul nivel la care se uită un psiholog sportiv. Poate că limita finală este în capul sportivului. Jo Davies, psiholog sportiv, spune că studiile recente au arătat că unii sportivi ajung mai greu la performanță din cauza percepției lor asupra epuizării “ modul în care interpretăm durerea sau disconfortul – face diferența”.

Alte cercetări publicate în acest an, care au analizat sportivii de elită – cei care au câștigat mai multe medalii de aur, au arătat că aceștia sunt diferiți în mai multe moduri: au avut de multe ori o experiență traumatică de viață sau au suferit dezavantaje semnificative în prestația lor, precum și trăsături de personalitate nemiloase, perservente și tendința spre perfecționism.

Duritatea mentală oferă resurse psihologice suplimentare importante pentru atingerea performanței dar și pentru sănătate în sport.

Leave a Reply