Presiunea mentală în sport: cum să suporți presiunea

Shutterstock.com

“ În această vară am avut norocul să fiu transferat la o echipă din Olanda, unde am avut ocazia să mă antrenez cu o echipă foarte bine pregătită și din punct de vedere mental.

Într-o dimineață, după ce am jucat câteva ore fotbal, am mers cu bicicleta în jurul terenului unde ne antrenam. Ceea ce am văzut m-a impresionat, pe teren erau tinerii clubului, în vârstă de opt-nouă ani, care se antrenau cu o echipă de antrenori. Am fost surprins de mișcările făcute la finalul antrenamentului sub îndrumarea psihologului sportiv, nimic complicat sau elaborat, mi-am dat seama că eu nu am avut parte de astfel de antrenament”.

Presiunea este una dintre cele mai dure și mai uimitoare părți ale vieții ca sportiv. Situațiile mari, importante, pot scoate la iveală atât cei mai bun, cât și cei mai rău din noi. A învăța cum să te descurci în astfel de situații este drumul construit pentru un campion.

Psihologul: sportivii au nevoie cu adevărat de antrenament mental?
Fotbalistul: “Da, categoric, am simțit asta pe pielea mea, colegii de echipă care au avut parte de el s-au descurcat mult mai bine”.

Intervalul de timp în sport: inamicul cel mai rău al creierului tău. Sportivii din toate sporturile joacă cel mai bine când reacționează eficient în timpul presiunii jocului de pe teren.

Care este intervalul de timp optim și ce legătură are de-a face el cu presiunea?

În practică, în cazul în care acest lucru nu este o consecință a pierderii, este ușor de gestionat pentru jucătorii care se antrenează și mental să facă față presiunii și să revină la un joc echilibrat. O rutină de antrenament mental face ca presiunea să poată fi gestionată.
Pregătirea mentală se referă la reacția pe care un jucător o va avea în timpul jocului, la manevra mingii, la viteza de pornire, la jignire sau la apărare. Învățăm corpul nostru în practică să reacționeze la astfel de situații.
Instinctiv și reactiv ne antrenăm pentru a îmbunătății toate abilitățile necesare. În fotbal, sportivii citesc apărarea și iau decizii fulger pe ce linie trebuie să apere mai bine. Reacționând la situații imediat la îndemână mențin mișcările atletice fluide și rapide.

Dar când avem timp de oprire- cum ar fi o lovitură liberă, așteptarea pentru a lovi mingea sau stabilirea pasului care urmează – oferă creierului nostru timp pentru a calcula mizele, rezultatele, consecințele, gravitatea și presiunea unei situații. Intervalul de timp poate afecta un sportiv foarte bun. Este ca și cum ai privi în jos de pe o clădire foarte înaltă și apare brusc frica de a cădea care ne invadează mușchii. Nu ne putem gândi la mers sau la picioare, ci doar la faptul că putem cădea.
Psihologul: Ce gânduri îți vin când ești sub presiune în timpul meciului?

Fotbalistul: “ Atunci când sunt pus în situația de a executa o lovitură liberă sau primesc o minge spre a înscrie gol ma gândesc: pot câștiga meciul chiar acum, pot pierde meciul dacă ratez, toată lumea se bazează pe mine, voi fi jenat dacă nu înscriu, voi fi jenat dacă joc prost.

Când avem astfel de gânduri suntem pierduți. Începem să ne gândim mai mult la câștig, pierdere și rezultat decât pe sarcina la îndemână pe care o deținem. Aici intervine antrenamentul mental pentru că ne redobândim puterea și ne focalizăm pe sarcină.

Leave a Reply