Rolul Psihologului Sportiv în Fotbal

În fotbal “ nu este vorba de a te culca pe o canapea și de a-ți cere să vorbești despre relația ta cu mama ta” , “ este vorba despre performanță și modul în care te perfecționezi”.

Fotbalistul: “ În viață trebuie să fii puternic?”

Psihologul: Nu, în fața meciului care urmează, trebuie să te asiguri că vei fi pregătit mental.

Fotbalistul:” La ce anume vă referiți?”

Psihologul: La puterea mentală a unui jucător, adesea cu conotații negative : “slab”, “ fragil”, “încăpățânat”, “ nervos”…etc.

Fotbalistul: “Și cum crezi că mă poți schimba?”

Psihologul: Fotbalistul are o neâncredere adâncă înrădăcinată în ideea că atributele mentale nu pot fi antrenate. Așa este?

Fotbalistul: Da

Psihologul: Deci, dacă acesta este punctul de plecare și nu credeți că aceste abilități pot fi îmbunătățite, probabil că veți respinge psihologia sportului sau știință sportului.

Forța, condiționarea și analiza au fost totuși încadrate treptat în fotbal. Jucătorii sunt obișnuiți și se așteaptă să aibă diete personalizate, băuturi de recuperare și programe de antrenament. Un număr din ce în ce mai mare aleg să- și petreacă timpul cu analiștii de date și interviurile lor cu presa.
Pare ciudat pentru mine și rămâne o neglijență a unei alte zone care poate ajuta la îmbunătățirea performanței- “ mintea” – în special având în vedere aclamarea pe care a primit-o în alte sporturi precum golf, tenis și baschet…etc.

De unde să încep ca psiholog sportiv?

“De la starea psihologică care stă la baza performanței ambreajului” .Implementarea în limbajul fotbalistului a factorilor psihologici responsabili cu îmbunătățirea performanței.
În timp ce în cadrul fotbalului educația nu este plasată pe primul loc- și nu este din vina jucătorilor- aceasta poate aduce adesea la o frică de necunoscut.

Fotbaliști care ajung la o echipă mare sunt mai expuși la ea, așa că, în momentul în care ajung să lucreze cu un psiholog sportiv este o problemă mare.

Care este diferența dintre campioni și adversarii lor cu mai puține reușite?

Ce fac acești fotbaliști pentru a schimba jocul atunci când situația o cere?
”Starea psihologică care stă la baza performanței ambreajului” a arătat că acești jucători de talie mondială își oferă ce este mai bun atunci când contează cel mai mult. În acest caz , este finala Cupei Mondiale. Cercetările au arătat că există 10 caracteristici ale performanței sclipitoare sub presiune : focus deliberat și complet, efortul intens, conștiința, ancorați în prezent, absența gândurilor negative, absorbit în totalitate, încrederea, controlul și motivația împlinita.
Etapele eliminatorii sunt un aspect neiertător al fotbalului pe teren .Jucătorii care trec cu bine peste presiunea din timpul meciurilor eliminatorii sunt bine pregătiți mental. Această pregătire oferă posibilitatea fotbaliștilor de a-și oferi cea mai bună șansă de succes atunci când presiunea este cu adevărat ridicată.

Leave a Reply