Cum este viața după depresie

Cum sunt oamenii care s-au recuperat?

În urmă cu o generație, depresia era privită ca un oaspete nedorit: o prezență sumbră care ar putea să apară ca urmare a unei pierderi sau a unei dezamăgiri grave, fără ca oamenii să încerce să găsească o ușă prin care să-i dea drumul.Oamenii care au trecut prin stări depresive au putut să recunoască o companie săracă -“ am fost un pic deprimat când a murit tatăl meu”, fără să-și facă prea multe griji că s-au îmbolnăvit cronic.
Astăzi, afecțiunea a fost reformulată ca o figură mai întunecată , un monstru din subsol capabil să prăbușească psihicul. De zeci de ani, cercetătorii au dezbătut diferitele tipuri de depresie, de la ușoară la severă, până la “ endogene”, o disperare rară, aproape paralizantă. Un medicament care ajută o persoană poate înrăutăți starea alteia. Același lucru este valabil și pentru terapiile prin vorbire: unii pacienți se descurcă foarte bine, alții nu răspund deloc.
” Care sunt șansele ca viața mea să revină la normal?”, a fost una din întrebările de bază pe care mi-a adresat-o un pacient. În încercarea de a înțelege modul în care persoanele cu depresie ar putea scăpa de starea lor, oamenii de știință s-au concentrat aproape în totalitate asupra celor suferinzi, dar nu s-au orientat asupra celor care s-au recuperat mai mult sau mai puțin. Pentru a avea un răspuns pentru pacientul meu, am vrut să aflu care sunt factorii care ajută la recuperarea cu succes.
Tratamentul pentru depresie durează de obicei între șase și opt săptămânii și se concentrează pe reducerea simptomelor negative cum ar fi: sentimente de lipsă de valoare, oboseală accentuată și gânduri de sinucidere.
Ce se întâmplă în lunile și anii următori – și care sunt evoluțiile pozitive și pentru cine- în mare parte nu se știe.
Cu toate acestea, persoanele care au dirijat ceea ce Winston Churchill a numit” câinele meu negru”, și și-au construit o viață deplină au o conștiiință colectivă, pe care alții nu o au. În timp ce unii dintre oameni iau pastile zilnic, alții fac terapie săptămânal , există câțiva factori care fac diferența. A avea prieteni buni, oportunități de tratament bune și gene bune joacă un rol esențial în recuperarea după depresie.Este interesant să le poți oferi oamenilor cu depresie o oarecare speranță și să le poți da ceva ce le-ar putea folosi.


Leave a Reply