Anxietatea, alarma interminabilă.

Am putea numi vremurile în care trăim cea de-a doua “Epocă a anxietății”. O mare parte din sentimentele pe care le trăim astăzi se datorează dreptului exagerat. Suntem obligați să fim anxioși atunci când ne simțim îndreptățiți să controlăm cum gândesc și ce spun ceilalți. Când,
inevitabil nu reușim să îi controlăm pe cei din jurul nostru ne simțim neîndreptățiți. Cu anxietate și resentimente în jurul nostru este important să rezistăm sa ne molipsim cu aceste emoții, reglându-ne intern anxietatea personală.
Primul semnal : anxietatea este primul semnal de alarmă a mamiferelor. La toate animalele aceasta semnalează o posibilitate de vătămare, lipsire sau defecțiune sexuală. La oameni semnalează pierderea statutului și a stimei.
Tipuri de anxietate
Temperamental: ne-am născut cu un ton emoțional care include o anumită înclinație spre anxietate.
Situație: situațiile particulare ridică nivelul de anxietate ( luarea testelor, examenelor, conducerea, vorbirea în public, performanța).
Simptomatic cu altceva: tulburarea emoțională, stres, epuizarea resurselor fizice, obosit, flămând, bolnav).
Anxietatea benefică
În doze mici anxietatea este o emoție vitală. Fără ea, am putea fi uciși traversând strada și ne-am găsi prost pregătiți pentru multe dintre sarcinile importante ale vieții. Anxietatea ne spune să fim atenți -s-ar putea întâmpla ceva. Anxietatea simplă este activată prin schimbarea reală sau anticipată a mediului, memoriei sau imaginației. Primele semnale benefice ale anxietăți sunt cele care ne spun să îmbunătățim :
Acceptarea de sine- când suntem prea autocritici
Îngrijirea de sine- atunci când trebuie să dormim, să mâncăm, să facem exerciții.
Relațiile- atunci când avem nevoie de atenție și reparații.
Probleme cu anxietatea
Beneficiile anxietății se pierd atunci când o interpretăm ca un semnal de oprire – o lumină roșie – mai degrabă decât un semnal de precauție- lumina galbenă.
Când se întâmplă acest lucru , putem fi paralizați de anxietate mai degrabă decât motivați să ne îmbunătățim sănătatea, bunăstarea și siguranța.
În anxietate toate semnalele înseamnă că se va întâmpla ceva rău.
Caracteristicile problemelor de anxietate:
Scanarea-folosim o mulțime de informații superficiale care îngreunează concentrarea, determină rate de eroare mai mari.
Cursul gândirii- cu cât alergi mai repede cu atât se aplică mai puțin testarea realității .
Conștiința de sine- aș putea fi judecat
Vigilența- judecând pe ceilalți și căutând partea negativă.
Persoanele anxioase tind să controleze, dar nu cu intenție rea de a domina. Ele încearcă din greu să evite să se simtă “ scăpat de sub control” păstrând mediul de a stimula anxietatea. Reglarea externă a emoțiilor prin încercarea de a controla pe cei din jur crește vigilență și agravează anxietate pe termen lung.
O mulțime de resentimente și furie – în special în familii- provin din anxietatea pe care o blamăm reciproc “ ceva rău se va întâmpla și este vina ta!”. Pe termen lung vina agravează anxietatea formând obiceiuri de reglare externă.
Ce putem face ?
Toate sistemele bune de alarmă sunt reglate pentru a da rezultate pozitive false ( nu doriți o alarmă de fum care să se stingă doar atunci când casa este cuprinsă de flăcări, deci acceptați că alarma se declanșează când oamenii fumează sau gătesc).
Sistemele de alarmă biologice sunt mai sigure și nu sunt ceva rău , sistemul nervos central poate declanșa alarma de o mie de ori fără ca tu să te afli într-un pericol real , însă el nu subestimează pericolul. Recunoaște-ți , totuși, că anxietatea nu este realitate, este un semnal despre o realitate posibilă. Verificați alarma, dar nu vă speriați, alarma de fum nu înseamnă neaparat foc, semnalează prudență și nu pericol. Gândurile și buclele negative trebuie să aibă răspunsuri pentru a forma conexiuni simpatice alternative. Nu lăsa un gând să te neliniștească fără să-i dai un răspuns bazat pe probabilitate. “S-ar putea să-mi pierd relația” Cât de probabil este? Voi face tot posibilul să o/ îl păstrez.
Raspuns: “ Dacă îl/o voi pierde voi profita din plin de viața mea”.
Pentru anxietatea situațională folosiți formula de anxietate:
Importanță x Necunoscut x Capacitatea percepută de a face față situației
Lăsată pe pilot automat , se înrăutățește !
Leave a Reply