Viitorul în mintea copiilor

Copilăria este perioada cu cele mai mari dezvoltări psihologice din viața orcărei persoane, lucrurile pe care un copil le întâlnește în primii ani de viață vor avea impact major și durabil asupra lui . Pe măsură ce cresc aceste experiențe vor afecta modul în care își vor educa proprii lor copii.      Înainte de a ajunge la maturitate , toți copiii și mulți oameni se confruntă cu episoade de suferință psihologică – de la un genunghi rupt, pierderea unei jucării preferate ,până la pierderea unui prieten. Impactul psihologic al acestor evenimente depinde de mediul în care trăiește copilul și de calitatea îngrijirii pe care o primește de la oamenii din jurul lui . 
     Pentru majoritatea copiilor dificultatea cu care se confruntă va fi ușoară și relativ scurtă în cazul în care vor avea sprijin social bun de la familie și prieteni. În aceste medii, tulburările emoționale minore, deși tulburătoare îi pot ajuta să devină mai rezistenți și să se descurce mai bine mai târziu în viață. Nu contează numai mărimea evenimentului , ci și numărul evenimentelor negative . Mulți copii care se dezvoltă în condiții sociale nefavorabile, inclusiv sărăcia, violența domestică sau abuzul de substanță parentală sunt supuși experienței unor factori care pot să genereze dificultăți complexe și devin vulnerabili la îmbolnaviri. 
     Intervenția timpurie a psihologului clinician în cazul acestor copii este esențială și poate avea ca rezultat dezvoltarea copilului pozitiv și posibilitatea de a preveni aceste dificultăți înainte ca ele să apară. Este nevoie de o schimbare radicală în modul în care funcționează întregul nostru sistem pentru a maximiza beneficiul acestor intervenții prin sporirea integrării și eficienței ca persoană .
     Impactul asupra viitorului copiilor poate însemna renunțarea la anumite roluri psihologice tradiționale care sunt o provocare pentru psihologi dar și pentru oamenii datorită stigmatizării de către societate a celor care primesc îngrijiri pentru sănătatea mintală.
      “ Viitorul în minte “ poate fi o nouă direcție în furnizarea de servicii pentru susținerea psihologiei , bunăstării și sănătății mintale a copiilor, a tinerilor și a familiei lor.
     “Planurile de transformare “ ar trebui să abordeze dezvoltarea tulburărilor de alimentație la copii. 
      Psihologul clinician care lucrează cu copii are o cunoaștere aprofundată a dezvoltării copilului, a structurilor familiale, a rezistenței și a factorilor de risc precum și a interacțiunii acestora cu lumea lor socială. 
    Indiferent de interesul și motivul pentru care ați citit sper că veți face un pas înainte pentru îmbunătățirea calității dezvoltării copiilor . 
   
            Rodica Tomoiagă
          Psiholog clinician 

Leave a Reply