Impactul inteligenței emoționale în creșterea performanței la fotbaliști

Un concept cheie care rezonează cu fotbalul este emoția și impactul acesteia în timpul sezonului competițional . Programarea pozitivă a minții permite creșterea performanței deoarece facilitează direcția și focalizarea . Există o relație strânsă între pregătirea mentală și psihologia sportului .     Inteligența emoțională este capacitatea de a monitoriza propriile emoții și sentimente dar și ale altora , de a discrimina între ele pentru a folosi doar ce este important în ghidarea gândirii și a acțiunilor . În susținerea acestor argumente studiile  în domeniul psihologiei sportului   evidențiază modul în care auto – gestionarea emoțiilor , motivația , empatia și aptitudinile sociale contribuie la creșterea dinamicii grupului și a nivelului de performanță . 
    Interventiile psihologilor sportivi în utilizarea inteligenței emoționale la fotbaliști presupun :
• Conștientizare de sine – capacitatea de a recunoaște și de a înțelege starea de spirit , emoțiile precum și efectul acestora asupra organismului prin practica reflexivă . 
• Auto – gestionarea emoțiilor prin tehnici de control și redirecționarea impulsurilor și dispozițiilor negative , suspendarea acțiunii pentru a gândi înainte de a acționa . 
• Empatia- capacitatea de a înțelege propriile nevoi dar si ale celorlalți membri ai echipei și sprijinirea reciprocă în momente de dificultate.
• Motivația – auto – propulsia pentru a atinge obiectivele . Stabilirea valorii obiectivelor la fotbaliști pentru a spori nivelul inteligenței emoționale și a dezvolta practici de lucru pentru performanță în fotbal . 
   În plus , antrenorii de fotbal care îsi sporesc nivelurile proprii de auto – cunoaștere vor facilita un control emoțional eficient la sportivi. 

Published by Mental Training Meditation

Mental Training Meditation îi ajută pe sportivi pe teren și în afara acestuia. Oferim servicii de instruire și consiliere mentală pentru sportivii profesioniști, de elită, amatori precum și muzicieni, actori și oameni de afaceri. Misiunea noastră este de a ajuta sportivii să atingă performanțe optime, sănătate mintală și plăcere în eforturile lor sportive și de viață.

Leave a Reply

%d bloggers like this: