Impactul inteligenței emoționale în creșterea performanței la fotbaliști

Un concept cheie care rezonează cu fotbalul este emoția și impactul acesteia în timpul sezonului competițional . Programarea pozitivă a minții permite creșterea performanței deoarece facilitează direcția și focalizarea . Există o relație strânsă între pregătirea mentală și psihologia sportului .     Inteligența emoțională este capacitatea de a monitoriza propriile emoții și sentimente dar și ale altora , de a discrimina între ele pentru a folosi doar ce este important în ghidarea gândirii și a acțiunilor . În susținerea acestor argumente studiile  în domeniul psihologiei sportului   evidențiază modul în care auto – gestionarea emoțiilor , motivația , empatia și aptitudinile sociale contribuie la creșterea dinamicii grupului și a nivelului de performanță . 
    Interventiile psihologilor sportivi în utilizarea inteligenței emoționale la fotbaliști presupun :
• Conștientizare de sine – capacitatea de a recunoaște și de a înțelege starea de spirit , emoțiile precum și efectul acestora asupra organismului prin practica reflexivă . 
• Auto – gestionarea emoțiilor prin tehnici de control și redirecționarea impulsurilor și dispozițiilor negative , suspendarea acțiunii pentru a gândi înainte de a acționa . 
• Empatia- capacitatea de a înțelege propriile nevoi dar si ale celorlalți membri ai echipei și sprijinirea reciprocă în momente de dificultate.
• Motivația – auto – propulsia pentru a atinge obiectivele . Stabilirea valorii obiectivelor la fotbaliști pentru a spori nivelul inteligenței emoționale și a dezvolta practici de lucru pentru performanță în fotbal . 
   În plus , antrenorii de fotbal care îsi sporesc nivelurile proprii de auto – cunoaștere vor facilita un control emoțional eficient la sportivi. 

Leave a Reply