De ce îngrijorarea este nefolositoare

Îngrijorarea vă face să vă simțiți ca și cum ceva rău s-a întâmplat deja ( creierul nostru nu distinge între imaginație și realitate).Tindem să ne îngrijorăm când nu suntem siguri cu ce se va întâmpla, dar credem că în felul acesta putem preveni un eveniment negativ cum ar fi un eșec, o pierdere, o boală sau un prejudiciu. Îngrijorarea reprezintă o încercare de a ne angaja în rezolvarea unor probleme a căror rezultat este incert, dar conține posibilitatea apariției unuia sau mai multor rezultate negative. În consecință îngrijorarea se referă la procesul de teamă.     Când te simți anxios este vorba despre corpul tău-inima începe să bată mai repede sau respirația se poate scurta. Îngrijorarea însă este mai mult în capul tău. Este un fel de anxietate psihică pe care majoritatea dintre noi o experimentează, dar puțini știu să o depășească. 
Care este funcția de îngrijorare ? 
    Cercetarea privind îngrijorarea sugerează că acesta poate reduce excitarea fiziologică și imaginile negative-Borkovec și Hu. Îngrijorarea este axată pe creierul stâng și vă poate menține concentrarea asupra detaliilor, împiedicându-vă să vedeți imaginea de ansamblu a unei situații care ar putea fi înfricoșătoare. 
    Unii cercetători sugerează că îngrijorarea poate fi o modalitate de a evita semnele fizice ale anxietății și stresului( cum ar fi bătăile inimii rapide) sau imaginile mentale negative legate de stresul pe care îl resimțiți. Îngrijorarea vă poate da iluzia controlului asupra rezultatelor viitoare.
    Îngrijorarea poate amplifica factorii de stres generând tot mai multe posibilități negative. Un gând negativ duce la altul iar tu începi să te simți tot mai stresat.
    Unul dintre cele mai utile lucruri pe care le puteți face în loc să vă faceți griji este rezolvarea problemelor. Rezolvarea problemelor înseamnă definirea problemei într-un mod în care se poate rezolva prin generarea mai multor soluții.


      Rodica Tomoiagă
      Psiholog clinician

Leave a Reply