Cum să te descurci cu un atac de panică

“ În timpul unei întâlniri deodată am simțit că vreau să plec. Inima mi-a alergat atât de repede încât nu am putut număra bătăile. Ceva în acea luptă groaznică a declanșat un atac de panică pe care nu l-am simțit niciodată înainte. În timp ce încercam să vin cu un plan de scăpare camera s-a liniștit brusc și mă privi. Ochii mei s-au strecurat neputincioși în jurul camerei, privindu-i pe ceilalți. M-am străduit să respir. Mi s-a părut că au trecut ani, dar probabil a fost vorba de 10-15 secunde, grupul din care făceam parte și-a continuat treaba, în timp ce eu am rămas blocat în scaunul meu, deschizând și închizând gura ca un pește în apă, fără să mai pot scoate vreun sunet” Și așa mi-am început călătoria în iadul tulburării de panică-Steven C.Hayes Ph.D
    Tulburările de anxietate se numără printre cele mai frecvente forme de lupte psihice. Dacă citiți aceste rânduri și suferiți de anxietate, vreau să vă reamintesc că nu sunteți singuri. De fapt, fiecare a treia persoană pe care o întâlniți va suferi la un moment dat în viața lor de anxietate.Acceptarea și terapia prin angajament (ACT) și alte tratamente bazate pe dovezi oferă instrumente și tehnici valoroase pentru a trata eficient toate formele de anxietate. Putem practica abilitatea de a trata anxietatea prin meditație, terapie sau cărți de lucru. Dar cel mai bun loc pentru a practica aceste abilități este în contextul trăirii anxietății.
   Imaginați-vă că sunteți blocați în trafic. S-ar putea să observați comportamentele celorlalți: emoții în creștere, reacții fiziologice, nervozitate și claxoane. Mai auzi sunetul de la radio și tu nu poți înainta, ești blocat în trafic. Această experiență este similară cu lupta interioară -atacul de panică. Putem asocia cu ceea ce se întâmplă în capul nostru, tendința de a fugi de propriile noastre trupuri. Avem emoții dureroase, gânduri dificile, senzații ciudate, urgențe nedorite- niciuna dintre acestea nu este sub controlul tău 100%. O forță interioară vă poate îndepărta controlul comportamental, vă puteți pierde confortul. Doar câteva lucruri se află sub controlul tău absolut: ceea ce îți pasă și vrei să alegi să fie prezent sau nu în propria experiență. Acestea sunt lucruri pe care nimeni nu le poate lua, atâta timp cât sunteți conștienți. Anxietatea poate dispărea sau nu. Ceea ce contează este dacă sunteți deschiși și curioși la propria experiență și veți reîncepe să faceți lucrurile care vă interesează, dar pe care le-ați oprit din cauza anxietății.
    Pentru a învăța cum să facem asta trebuie mai întâi să vorbim despre baschet.
Pasul 1: Să lăsați regulile 
   Să presupunem că vrei să înveți să joci baschet. Este util să înveți regulile de bază înainte, cum ar fi modul în care este jucat jocul si cum sunt punctate punctele. Totuși, odată ce te afli pe teren să te bazezi pe reguli nu te mai ajută. Cu cât te concentrezi mai mult pe aceste reguli, cu atât mai mult vei pierde mingea pentru că ești prins în capul tău. Odată ce apare anxietatea, concentrarea asupra gândurilor și acțiunilor “ corecte” nu te va ajuta.
     Tratarea efectivă a anxietății vă cere să renunțați la aceste reguli și să vă permiteți să aveți gânduri și acțiuni “ imperfecte” astfel încât să vă îndreptați atenția acolo unde contează.
Pasul 2: Îmbrățișați oportunități de a învăța 
    Când ne luptăm cu anxietatea, adesea există o perturbare a fluxului de evenimente:”Nu acum” ,”nu din nou”,”acest lucru este prea mult”,”de ce eu”…. Este ca și cum unele momente ne aparțin, altele nu, iar noi câștigăm doar când avem momente “bune”și pierdem când avem momente “rele”. În realitate toate momentele contează. Toate momentele sunt oportunități de creștere, mai ales cele grele.
Pasul 3: Faceți cunoștință cu anxietatea 
    Puteți învăța să vă explorați anxietatea, fără a fi nevoit să fugiți de ea. Puteți chiar stabili limite ale timpului făcând un angajament de genul:” Voi merge la locul __unde voi avea probabil un atac de panică și voi rămâne acolo pentru o perioadă de timp __. Și apoi du-te acolo, fără nici un rezultat secret în minte. Nici unul . Scopul este să-ți obișnuiești mintea că ceva diferit se va întâmpla. Plimbarea în acea călătorie este modul în care va recâștiga capacitatea de a spune “da” vieții. Când înveți să faci asta, anxietatea ta nu mai este responsabilă , tu ești. 
                        Rodica Tomoiagă 

Leave a Reply