Cum sa ajuți copilul să-și gestioneze emoțiile

Emoțiile conduc percepția și atenția copiilor iar intensitatea acestora afectează gândirea, comportamentul și modul în care relaționează cu cei din jur . Bucuria, tristețea, teama , furia și dezgustul pot influența dispoziția copiilor . Au nevoie de toate aceste emoții pentru a gândi , a învăța și a-și concentra atenția .      Sunt conectați neurobiologic și pentru a învăța ceva , mintea copiilor trebuie să fie concentrată iar emoțiile acestora trebuie să “se simtă” în echilibru.       
Reglarea emoțională este necesară pentru a-și aminti, prelua, transfera și conecta toate informațiile noi la ceea ce știu deja .   Anxietatea , mânia, frustrarea și tristețea ne preiau gândirea , creierul logic . 
    Nu există o rețetă universal valabilă pentru toți copii , pentru că fiecare este diferit și unic însă contează foarte mult intensitatea experiențelor emoționale din perioada copilăriei , acea memorie emoțională. În această memorie se criptează amintiri pozitive sau negative la copii din cauza intensități emoționale pe care acestia o asociază evenimentelor și experiențele lor de viață . 
     S-au făcut multe studii în acest domeniu iar noile cercetări arată că este mai bine să-i    
lăsăm pe copii sa-și exprime emoțiile negative într- un mod sănătos decât să le împotmolim . Un copil echilibrat va avea o reactivitate scăzută, căldură, relaționare mai bună cu cei din jur , va fi mai sănătos .
     Mai degrabă să rezolvați un conflict în fața copiilor decât să le ascundeți adevărul , vechea pledoarie nu mai funcționează pentru ca au acces la foarte multă informație . Asta îi va ajuta să-și reglementeze propriile emoții și pe viitor să- și rezolve problemele . Cel mai bine este să-i lăsați pe copii să știe că sunteți supărați și certați dar să le spuneți ce aveți de gând să faceți în sensul acesta pentru a depăși problema . Copiii învață rolul negativ pe care îl joacă stresul în funcționarea părinților . Putem să creăm emoții pozitive dar și negative ,însă intensitatea acestora este cea care face diferența . Copii care își suprimă emoțiile devin sensibili și foarte atașați de mamele lor . 
    Cel mai bine este să-i lăsăm să-și exprime emoțiile într- un mod sănătos , fără rușine și critică, acest lucru le dă energie , îi face curioși și bucuroși . 

Leave a Reply