Copingul focalizat pe emoții ajută la depășirea dificultățiilor

  O strategie de coping vă permite să treceți printr-o situație dificilă. Unele dintre aceste strategii sunt sănătoase, în timp ce altele se pot transforma în obiceiuri nesănătoase. Focalizarea pe emoție este o abordare care vă ajută să reglați emoțiile negative atunci când vă confruntați cu factori de stres. Iată cum puteți dezvolta strategii de coping sănătoase care se concentrează pe emoțiile și bunăstarea dumneavoastră.   O abordare bazată pe problemă sau soluții constă în eliminarea cauzei problemei cu care vă confruntați. Ai putea scăpa de factorii de stres făcând unele schimbări în stilul tău de viață sau cerând ajutor de la cineva.
     Pe de altă parte, schimbarea modului în care reacționați la situații dificile prin dezvoltarea unor  abilități de coping poate fi foarte utilă deoarece este posibil să nu reușești întodeauna să scapi de un stresor sau să ai nevoie de ceva timp pentru a pune în aplicare o soluție.
    Dezvoltarea unor mecanisme de coping sănătoase bazate pe reglementarea emoțiilor dumneavoastră vă vor ajuta să faceți față șituațiilor dificile. În mod ideal ar fi bine să utilizați o combinație de două strategii: copingul bazat pe emoție vă va ajuta să gestionați stresul de zi cu zi, iar copingul bazat pe problemă vă va ajuta să rezolvați problemele pentru totdeauna.


Tehnici de coping focalizate pe emoții nesănătoase: exemple pentru a vă ajuta să le identificați astfel încât să le puteți înlocui cu alternative sănătoase.
• Starea de spirit proastă când întâmpinați stres. Acestă strategie nesănătoasă este să dați vina pe ceilalți și să vă izolați.
• Blamarea celorlalți este o altă strategie negativă. Negați că aveți de a face cu o situație dificilă și acest lucru vă împiedică să gasiți soluții pentru a vă putea ocupa de aceasta.
• Strategii nesănătoase bazate pe evitare, cum ar fi evitarea fizică a unei persoane, a unui loc, sau fuga de zi cu zi pentru a scăpa de factorii de stres.


Luați legătura cu emoțiile dumneavoastră 
   Mecanismele de coping nu sunt întodeauna tehnici pe care le asimilăm în mod conștient. Aceste strategii au fost dezvoltate din necesitate și s-ar putea să fie nesănătoase pe termen lung. Percepțiile sunt adesea distorsionate de emoții și de experiențele din trecut.
    Este important să acordați atenție modului în care vă simțiți astfel încât să puteți afla care sunt situațiile care vă determină să simțiți emoții negative. S-ar putea de asemenea să constatați că unele situații determină sentimente care sunt legate de experiențele anterioare. Situatiile în sine pe care le trăiți nu sunt prea stresante, dar emoțiile negative pe care le trăiți sunt din cauza unor conflicte nerezolvate din experiențele avute în trecut.
   Puneți un nume emoției pe care o întâlniți, scrieți pe o hârtie monologul interior și citiți mai târziu, acest lucru vă va oferi o perspectivă nouă. Veți observa că aveți tendința de a interpreta lucrurile fără a avea toate elementele necesare pentru a ajunge la o concluzie. 
  Un jurnal vă poate ajuta să identificați cum vă schimbă emoțiile și experiențele modul în care percepeți realitatea. Strategiile de coping sănătoase bazate pe emoții sănătoase vă vor ajuta. Meditați și ascultați muzică relaxantă ori de câte ori vă simțiți copleșiți. 

Leave a Reply