Inteligența emoțională . De ce poate fi mai importantă decât IQ

Pur și simplu vorbim despre  : capacitatea de a te descurca cu tine, cu alții  și cu ce se întâmplă în jurul tău .    Inteligența emoțională este un subiect fierbinte care este vazută ca un model de bunăstare și performanță ridicată bazată pe conștiința de sine, conectarea cu alții, gestionarea situațiilor stresante și luarea celor mai bune decizii. Este vorba de a înțelege și a identifica “ce te face să te simți bine “mai degrabă decât “la ce te pricepi “și ești bun. Deci nu ar trebui să fie confundată cu competența .
     Nimic nu este mai rău decât atunci când nu te simți grozav și cineva spune “ gândește pozitiv” . Primul pas este “cunoaște-te pe tine însuți” sau psihologia modernă vorbește despre capacitatea de a înțelege și de a aprecia sentimentele, temerile și motivațiile cuiva .
   Există multe forme de inteligență, în timp ce școala te face să crezi ca există doar una IQ academic. IQ este un predictor foarte bun pentru modul în care te vei descurca la școală, dar odată ce părăsești școala acesta scade foarte mult . 
    Se spune că valoarea de inteligență este prețul de intrare într-o organizație, instituție dar odata ce sunteți în ea modul în care vă dezvoltați ține de inteligența emoțională . 
    Acestă abilitate se poate dezvolta pe parcursul vieții prin metode și tehnici cognitiv-comportamentale sub îndrumarea unui psihoterapeut.
   “Mai bine te ții curat și strălucitor, ești fereastra prin care trebuie să vezi lumea “ -George Bernard Shaw .    


Leave a Reply